Pandemide 8 milyon işçiye çifte darbe: Destek verilmedikleri gibi aşıya da çağrılmadılar

Pandemide 8 milyon işçiye çifte darbe: Destek verilmedikleri gibi aşıya da çağrılmadılar
Pandemide işsiz kaldıkları halde kısa çalışma ödeneği, nakit desteği ve ücretsiz izin desteğinden yararlandırılmayan 8 milyona yakın kayıt dışı işçi, aşıya da çağrılmadı.

Türkiye'de kayıt dışı çalıştırıldıkları resmi istatistiklerle ortaya çıkan 7 milyon 968 bin işçinin kısa çalışma ve pandemi desteklerinden sonra aşı önceliğinden de mahrum kaldıkları bildirildi. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, kayıt dışı çalışan yaklaşık 8 milyon işçinin aşıya çağrılmadığını, aşı önceliğinin sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kayıtlı işçilere sağlanarak ayrımcılık yapıldığını söyledi. CHP’li Ünal Demirtaş, "Pandemi döneminde kayıt dışı çalışan milyonlarca işçi, salgını en ağır koşullarda yaşadı. Kısa çalışma ödeneği alamadı, nakdi ücret desteği alamadı, sosyal yardımlardan yararlanamadı. Açlıkla hastalık arasında kalan bu işçiler şimdi de aşı konusunda aynı sorunu yaşıyor. Bu işçilerimize kim sahip çıkacak?" diye sordu.

TÜİK’İN VERİLERİ: MİLYONLARCA İŞÇİ KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILIYOR

Demirtaş, Bakan Koca'nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde, TÜİK'in resmi verilerinin Türkiye'de çalışan 28 milyon 56 bin kişiden yüzde 28.4'ünün, yani 7 milyon 968 bin kişinin kayıt dışı çalıştığını ortaya koyduğunu belirtti.

KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLER AŞIYA DA ÇAĞRILMADI: BU AYRIMCILIK ANAYASAYA AYKIRI

Sözcü'nün haberine göre sayıları 8 milyonu bulan kayıtsız işçilerin hiçbirisine kayıtlı işçilere sağlanan aşı imkanın sağlanmadığını belirten Demirtaş, "Bu ayrımcılık Anayasa'nın 10'uncu maddesindeki eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır. Ayrım yapılmaksızın, kayıt dışı çalışan işçilerin de çalıştığını beyan etmesi ile derhal aşılanması gerekmektedir" dedi.

SAĞLIK PERSONELİ İÇİN DE ÖNERGE VERDİ

Öte yandan CHP’li Demirtaş, salgında hayatını kaybeden sağlık personeli yakınlarının acılı günlerinde bir de meslek hastalığı ispatıyla uğraşmalarını önlemek amacıyla TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını da önerdi. Demirtaş önergesinde, "Hayatını kaybeden sağlıkçıların yakınlarından, Covid-19'a iş yerinde yakalandığını ve bu yüzden öldüğünü ispatlamaları isteniyor. Aksi halde meslek hastalığı sayılmıyor. Sağlık çalışanlarının tamamını kapsayacak şekilde ve illiyet bağı aranmadan Covid-19 meslek hastalığı kabul edilmelidir" dedi.

Öne Çıkanlar