ABD askerleri Kabil Havalimanı'nda sivillere ateş açtı: 7 ölü

ABD askerleri Kabil Havalimanı'nda sivillere ateş açtı: 7 ölü
Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da, sivillerin kaçmaya çalıştığı Kabil Havaalanı'nda ABD askerleri Afgan sivilleri engellemek için havaya ateş açtı.

ABD'nin 20 yıllık Afganistan işgalinin ardından verdiği ani çekilme kararının ardından Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da, kaçmak isteyen binlerce sivil Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'na sıkışmış durumda. Havalimanından sadece askeri uçakların kalkışına izin verildiği belirtilirken, bazı Afgan siviller olası Taliban misillemesinin korkusuyla piste çıkarak uçaklara binmeye çalıştı. Şu an için havalimanının güvenliğini sağlayan ABD askerleri ise bu sabah sivilleri durdurmak için havaya ateş açtı.

Tahliye operasyonlarının yürütüldüğü Kabil Havaalanı'nda tüm ticari uçuşlar askıya alınırken, tahliye anlarında çıkan izdihamda 7 kişi hayatını kaybetti.

Ölenlerin bir silahla vurularak mı yoksa izdihamda mı hayatını kaybettiği henüz netlik kazanmazken, bazı kaynaklar ise uçaklar havalandığı sırada uçaktan düşenlerin olduğunu aktardı.

Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili havaya ateş açıldığını doğrulayarak "Kalabalık kontrolden çıkmıştı. Sadece kaosu engellemek için ateş açıldı" diyerek kendilerini savunmaya çalıştı. Bir diğer yetkili de, "Amerikan güçleri Afganların askeri uçaklara binmesini engellemek için havaya ateş açmak zorunda kaldı" dedi.

'EN AZ BEŞ KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ'

Görgü tanıkları, gerilim sırasında en az beş kişinin öldüğünü söylerken, bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı. Ölümlerin inanların birbirini ezmesi sebebiyle mi yaşandığı, yoksa açılan ateşten mi kaynaklandığı henüz bilinmiyor.

ABD’nin askeri uçaklarla personel tahliye ederken bu uçaklara binmeye çalışan en az 5 kişinin askerler tarafından vurulduğu iddia ediliyor.

Türkiye'nin de ABD ile NATO birliklerinin çekilmesi sonrası güvenliğini sağlamaya ve işletmeye talip olduğu Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nda, Taliban'ın dün başkente girmesinden bu yana kaos yaşanıyor.

Kendi imkânlarıyla Taliban'dan kaçmak isteyen Afganların da ülkeden çıkış için tek seçeneği burasıyken havalimanının girişine Taliban militanlarını konuşlandırdı.

Taliban dün, ülkeden gitmek isteyenlerin engellenmeyeceğini açıklasa da sivillere ülkelerinde kalma çağrısında bulunmuştu.

Öne Çıkanlar