ABD'den BM'ye mektup: İran'la koşulsuz görüşmeye hazırız

ABD'den BM'ye mektup: İran'la koşulsuz görüşmeye hazırız
ABD Birleşmiş Milletler’e mektup göndererek gerilimin azaltılması için ön koşulsuz olarak İran'la görüşmeye 'hazırız' dedi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Kelly Craft, Birleşmiş Milletler'e (BM), İranlı komutan Kasım Süleymani'nin öldürülmesiyle ilgili bir mektup yolladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) gönderilen mektupta, Süleymani'nin öldürülmesinin meşru müdaafa olduğu savunuldu.

Operasyonun, Birleşmiş Milletlerin 51’inci maddesi uyarınca gerçekleştiği belirtildi. Mektupta ayrıca, ABD’nin herhangi bir ön koşul olmadan İran ile görüşmeye hazır olduğu ifade edildi.

‘İRAN İLE KOŞULSUZ GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ’

NTV'nin  aktardığı habere göre "İran rejiminin uluslararası barışı ve güvenliği daha fazla tehlikeye atmasını önlemek amacıyla, İran ile müzakerelere ön koşul olmadan katılmaya hazırız" ifadesinin kullanıldığı mektupta, ABD’nin, personelini ve çıkarlarını korumaya devam etmek için bölgede "gerektiği kadar" önlem almaya da hazır olduğu belirtildi.

NE OLMUŞTU?

ABD, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'yi Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlediği hava saldırısında öldürmüştü. Saldırının ardından İran misilleme olarak bu sabaha karşı ABD'nin Bağdat yakınlarında bulunan Ayn el Esad Üssü ile Erbil'de bulunan askeri üssüne 22 füze fırlatmıştı. İran saldırılarda 80 ABD askerinin öldüğünü öne sürmüş, ABD ise kayıp vermediklerini açıklamıştı. Trump, dün akşam İran’ın misilleme saldırısına cevap olarak yaptığı açıklamada İran’a ek yaptırımlar uygulayacaklarını açıklamış ve gerilimi azaltmak için diplomasi mesajı vermişti. İran’ın büyük bir ülke olduğunu söyleyen Trump, ABD’nin İran ile barışmaya hazır olduğunu söylemişti. Trump aynı mesajda NATO’dan Orta Doğu’da daha aktif olma talebinde bulunacağını, bölgedeki başta petrol olmak üzere enerji kaynaklarına sahip çıkacaklarını söylemişti. Trump ayrıca ABD ordusunun etkili silahları olduğunu ifade etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar