ABD'den iddia: İran Rusya'ya yüzlerce İHA verecek

ABD'den iddia: İran Rusya'ya yüzlerce İHA verecek
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, 'İran’ın Rusya'ya yüzlerce insansız hava aracı göndermeye hazırlandığını' ifade etti.

Ulusal Güvenli Danışmanı Jake Sullivan, "ABD'nin aldığı bilgiler, İran'ın Rus güçlerini İHA'lar konusunda eğitmeye hazırlandığını gösteriyor" dedi. Sullivan İran'ın İHA'ları teslim edip etmediğinin ise net olmadığını belirtti.

"ABD'nin Ukrayna'yı etkin şekilde savunmaya" devam edeceğini vurgulayan Sullivan'a göre, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki saldırısı "silahlarının sürdürülebilirliğini tehlikeye attı." Sullivan, bu görüşünü Amerikan istihbaratına dayandırdı.

Sullivan, İran İHA'larının ise daha önce Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarda Yemen'deki isyancı Husiler tarafından kullanıldığına dikkat çekti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenli Danışmanı bu açıklamaları, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu hafta İsrail ve Suudi Arabistan'a yapacağı ziyaret öncesi yaptı. İki ülke de Rusya'ya, Ukrayna'nın işgali nedeniyle konulan ambargolara destek vermedi. Biden yapacağı gezi esnasında Başkan Biden'ın İran'ın bölgedeki politikaları ve nükleer programı hakkında görüşmelerde bulunması bekleniyor.

İHA'lar, Ukrayna'nın işgalinde hem Kiev hem de Moskova açısından önemli rol oynuyor.

Ukrayna özellikle Türk yapımı silahlı insansız hava aracı (SİHA) olan Bayraktar TB2'lerle savaşta önemli başarılar sağlıyor. ABD ve Rusya'ya karşı bu savaşta Ukrayna'ya destek veren diğer ülkeler de Kiev’e farklı İHA'lar sağladılar. Ukrayna geçen hafta Batılı ülkelerden, Rusya'yla savaşta başarılı olmasına yardımcı olması için binlerce İHA bağışlamaları çağrısı yapmıştı.

Rusya da Ukrayna da İHA'ları, düşman mevzilerinin tespiti ve topçu ateşinin hedefini bulmasında kullanıyor.

ABD ve müttefikleri, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başlaması sonrası Kiev yönetimine milyarlarca dolarlık silah temin etmişti.


 

Öne Çıkanlar