ABD, İngiltere ve Avustralya üçlüsünden yeni güvenlik işbirliği 'AUKUS'

ABD, İngiltere ve Avustralya üçlüsünden yeni güvenlik işbirliği 'AUKUS'
AUKUS isimli güvenlik iş birliği kapsamında ABD ile İngiltere'nin, Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşacağı duyuruldu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısına İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison da sanal olarak katıldı.

Söz konusu ülke liderleri, ABD, İngiltere ve Avustralya arasında AUKUS adı altında yeni bir güvenlik iş birliği kurulduğunu açıkladı.

Biden ise Avustralya ve İngiltere ile ortaklıklarının uzun yıllara dayandığının vurgulayarak 21. yüzyılda karşılaşılan zorluklarla da birlikte mücadele edeceklerini belirtti.

KONVENSİYONEL SİLAHLI, NÜKLEER ENERJİLİ DENİZALTI

Biden, düzenlediği basın toplantısında, "AUKUS altında en kilit proje olarak, Avustralya'nın konvensiyonel silahlı, nükleer enerjili denizaltı edinmesi için istişareleri başlatıyoruz. Burada nükleer silahlı denizaltından değil, nükleer reaktörlerle çalışan konvensiyonel silahlı denizaltılardan bahsediyoruz. Bu teknolojinin güvenli olduğu doğrulandı. ABD ve İngiltere on yıllardır bunu kullanıyor." ifadelerine yer verdi.

Gelecek 18 ay süresince söz konusu istişarelerin süreceği sinyali veren Biden, bu istişarelerin yürütülmesi için ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'e talimat verdiğini ve Savunma Bakanlığının Enerji ve Dışişleri Bakanlıkları ile çalışacağını kaydetti.

Öne Çıkanlar