Aile hekimleri Sağlık Bakanlığı önünden seslendi: Ödeme yönetmeliği iptal edilsin

Aile hekimleri Sağlık Bakanlığı önünden seslendi: Ödeme yönetmeliği iptal edilsin
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karış iş bırakan sağlık emek-meslek örgütleri Sağlık Bakanlığı önünde açıklama yaptı.

+GERÇEK-  Sağlık emek-meslek örgütleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin iptali ve özlük, mali haklarının iyileştirilmesi talebiyle Sağlık Bakanlığı önünde açıklama yaptı. Açıklamanın ardından havaya siyah balon bırakıldı. 

Sağlık meslek örgütleri adına açıklama yapan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Kemal Noyan, "Bu ülkenin hasta garantili hastanelere değil hayatını garanti altına alabileceğiniz hekimlere ihtiyacı var bunu Sağlık Bakanına hatırlatmaya geldik. Sizin asıl alanınız inşaat olabilir, özel hastaneleriniz olabilir ancak biz hekimiz, işimiz tedavi etmek, insanların hata olmasını engellemek. Biz insanı yaşatmak istiyoruz ki devlet yaşasın. Keşke kararmış vicdanlarınızda havaya bıraktığımız siyah balonlar kadar kolayca uçup gözden kaybolsa" dedi.

Sağlık emek-meslek örgütleritemsilcileri şunları söyledi:

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Gürsel Özer: Biz bu yönetmeliği kaldırınca kadar her türlü etkinlik içinde olacağımızı söylemiştik. Bu kara günde yine bakanlığın önünde olmamız gerekiyordu ama sayın bakan biz bakanlığın önünde bile görmeye tahammül edemedi. Kendisi bu yakın zamanda bir toplantı yaptı insanları çağırdı ama bu toplantıdakiler aramızda kalsın dedi. Sayın Bakan şunu dedi herhalde; ben aile hekimliği çalışanlarına söz verdim, hakkediş kayıpları olmayacak ama yapamadım aramızda kalsın mı dedi?  Siz ben şiddeti önleyeceğim diye söz verdiniz, kanun çıkardım ama ALO 184 mobbing hattını daha da işler hale getirdim söylemeyin mi dediniz? Sayın Sağlık Bakanı tek şunu öngöremiyorsunuz siz bizim taleplerimizi yerine getirinceye kadar bir gerekirse arkanızda önünüzde sağınızda solunuzda ensenizde olacağız asla geri adım atmayacağız.

"EK GÖSTERGE ARTIŞI İSTİYORUZ"
Genel Sağlık İş Genel Örgütlenme sekreteri Tarık Doğan: Bir yıl önce, Cumhurbaşkanının 4198 sayılı kararı ile yayınlana aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliği ile aile hekimliğinde görev yapan sağlık çalışanlarının aleyhinde düzenlemeler getirilmişti. Yayınlandığı günden bugüne ceza yönetmeliği ile çalışma şartlarının ağırlaştırıldığını, sözleşme feshinin kolaylaştırıldığını, iş yükü artmasına rağmen ödemelerin azalmakta olduğunu bu yönetmelikle aile hekimliğinin işleyiş ve özüne zarar verildiğini defalarca dile getirdik. Bu yönetmelik içerik ve sonuçları itibariyle sadece çalışanlar için değil yurttaşlar için de ceza yönetmeliği olmaktan öteye gidememektedir, gidemeyecektir. 

Genel Sağlık İş olarak, namı diğer ceza yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirecek iş yeri barışı getirecek şekilde revize edilmesini istiyoruz. Göstermelik değil sağlıkta şiddeti gerçekten azaltabilecek nitelikte etkin ve caydırıcı sağlıkta şiddet yasası istiyoruz. Performans sisteminden vazgeçip ek değil tek ödeme sistemine geçilmesini, tüm sağlık emekçilerine enflasyon oranında zam değil bir an önce seyyanen maaş iyileştirilmesi yapılmasını istiyoruz. Tüm sağlık emekçilerini kapsayacak kademeli ek gösterge artışı yapılmasını istiyoruz. Susmuyoruz korkmuyoruz, vazgeçmiyoruz.

"YÖNETMELİK GERİ ÇEKİLMEZSE GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım: SES olarak birinci basamaktaki dönüşüm sürecinde baştan beri aile sağlığı merkezlerine dönüşme sürecinin yaşanabilecek soruları tek tek anlattık, paylaştık. Sorunlarımızı bir türlü bakanlığa anlatamadık bakanlık sağlık emek meslek örgütlerine bu konuda bir randevu bile vermedi. Verdiği, konuştuğu kurumlara baktığınızda bu sürecin içinde olmayan arkadaşlarımız ile görüştüler. Biz alanda yaşadığımız bu sorunları birlikte, sizle çözmeye ve ülkemizde koruyucu sağlık hizmetini temel alan bir sağlık politikasını hayata geçirmek için her türlü görüşmeye açığız. Biz buradaki sağlık emek meslek örgütleri olarak, Bugün ödeme sözleşme yönetmeliğine karşıyız geri çekilmezse her türlü eylem ve etkinlikleri hayata geçirmekten geri adım atmayacağız. Birleşe birleşe kazanacağız, örgütlü güç en büyük güç.

"SONUÇ ALANA KADAR ALANLARDAYIZ"
Birlik Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Can Kirişçi: Biz muhatabımızdan istediklerimizi alabildik mi, karşımızda muhatabımız var mı? Biz burada sıcaktan ter içindeyken orada klimalı odalarında gören bakan duyan yok. Gün gelecek bunu duyuracağız. Gemi su almaya başladı aile hekimliği hak kayıpları ile sona yaklaşıyor. Hep birlikte mücadele edeceksek sonucunu alacağız yeni bir düzen kurulacak yeni bir Türkiye olacak sağlık çalışanları ve hekimler orada yerini alacak. Sorunlarımızı tekrarlamak istemiyorum. Güya değişiklik yaptık, katalog çıkardık diyorlar, başınızda paralansın o katalog. Sonuç alana kadar alandayız, eylemlerimiz artarak devam edecek.

Hekim Sen üyesi Doktor Saygı Uğur: Meslek odalarımızda derneklerimizle, sendikalarımızla birlikteyiz bu birliktelik ile başaracağız.

Tabip-Sen Ankara il temsilcisi doktor Ümit Türk: Hekimlerini ve sağlık çalışanlarının haklı mücadelesinin sonuna kadar destekçisiyiz. Bizler en son hekimin sağlık çalışanının mağduriyeti giderilene kadar mücadelemize devam edeceğiz.

Öne Çıkanlar