AKP ile MHP arasında 'fazla soru' gerginliği: Bu kadar soruya nasıl cevap vereceğiz ya?

AKP ile MHP arasında 'fazla soru' gerginliği: Bu kadar soruya nasıl cevap vereceğiz ya?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilaj sorularını 'yüz yüze konuşalım' diyerek cevaplamadı.

TBMM Küresel İklim Değişikliği Komisyonu’nun, AKP’li Veysel Eroğlu başkanlığında yapılan toplantısında AKP ile MHP arasında ‘fazla soru’ polemiği yaşandı.

MHP’li Hasan Kalyoncu’nun sorularına karşılık Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Bu kadar soruya nasıl cevap vereceğiz ya?" tepkisi verdi.

Komisyon toplantısında söz alan Kurum, Marmara Denizin’deki müsilaj sorununun iklim değişikliğiyle artan sıcaklar, denizdeki durgunluk ve karadan gelen atık nedeniyle oluştuğunu söyledi.

Kurum, AKP Sözcüsü Ömer Çelik ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın müsilajı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı "temel atmama" töreniyle ilişkilendirmesine karşın, "olaya siyasi bakmadıkları"nı savundu.

Kurum, "Biz hiçbir zaman ‘Ya, işte, ondan kaynaklıymış, temel atmamış ondan olmuş’ demedik" ifadelerini kullandı. Müsilajla ilgili Marmara Belediyeler Birliği’nin 4 yıl önce hazırladığı planlara neden uyulmadığı sorusuna da yanıt veren Kurum, "Bunları bilmiyorum ama biz 22 tane eylem planı yaptık, tek tek uygulayacağız" yanıtını vermekle yetindi.  

‘DAHA AZ BETON KULLANILSIN’ ÖNERİSİNE YANIT VERMEDİ

Sunumun tamamlamasının ardından söz alan komisyon başkanı Veysel Eroğlu, Kurum’a komisyonun önceki toplantılarda konuştuğu "Daha az beton kullanılsın" önerisini sunarak, "Her yerde daha az beton kullanılmasını teklif etmişlerdi. Yani millet bahçelerinde de mümkünse çok minimum seviyede beton kullanılması, okul bahçeleri, hastane yollarında, inşaatlarda vesaire söylemişlerdi" dedi. Kurum ise bu öneriye bir karşılık vermedi. 

Komisyonda söz alan MHP’li Hasan Kalyoncu ise Kurum’a, "Derin deniz deşarjı kirliliği artırıyor mu? Bu derin deniz deşarjını Karadeniz’e yapan şehirlerimiz kaç tane ve bunların durumu ne?" gibi çok sayıda soru yöneltti.

Bunun üzerine Kurum, soruları bölerek, "Bu kadar soruya nasıl cevap vereceğiz ya? Bunları sonra yüz yüze konuşalım" dedi. Kurum'a "İki dakika daha bekleseydiniz, bitmişti" tepkisini gösteren Kalyoncu, "Peki, ben size soru sormuyorum. Dediniz ya, ‘Çalışmalarımızı bilim adamlarıyla beraber de destekliyoruz.’ En azından ben bilimsel görüşlerimi de sizinle paylaşmak istiyordum" ifadelerini kullandı.   

Öne Çıkanlar