Polat Bozan: Türkiye ile KDP ilişkisi ancak ihanetle açıklanabilir

Polat Bozan: Türkiye ile KDP ilişkisi ancak ihanetle açıklanabilir
Siyasetçi Polat Bozan, 'Barzani Kürdistan’ın petrolünden elde edilen 42 milyar dolarını Türkiye’nin bankalarına yatırmıştır ve bu Türkiye tarafından Barzani’ye karşı kullanılıyor' dedi.

Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi'ne yönelik 23 Nisan'da başlattığı operasyon, 4 ayı aşkındır sürüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik operasyonlarının yanı sıra, Birleşmiş Milletler (BM) denetimindeki Mahmur Kampı ve Şengal, savaş uçakları ve Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile bombalanıyor.

Saldırıların, ABD-Türkiye arasında gerçekleşen görüşme ve Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin Şengal ziyaretinin hemen ardından yaşanması ise dikkat çekiyor.

Mezopoamya Ajansı'ndan Erdoğan Altan, Federe Kürdistanlı siyasetçi Polat Bozan'la bölgedeki gelişmeleri konuştu. Bozan, Mahmur ve Şengal’in "Türkiye’nin Federe Kürdistan’ı işgal etme projesi" önünde birer engel olduğunu söyledi. 

'AHLAKSIZ BİR SALDIRI SÖZ KONUSU'

Türkiye’nin Kürt sorununda çözümsüzlüğü her geçen gün derinleştirdiğini kaydeden Bozan, "Bu çözümsüzlüğün sonucu olarak da Kürdistan’ın dört parçasında saldırılar başlatıldı. Ancak Türkiye dört parçada da bir çıkmaza girdi. Türkiye’nin Kürt meselesine dair faşist politikaları her geçen bozguna uğratılıyor. Nisan ayından bu yana Türkiye’nin Başûr Kürdistan’ını işgal etme operasyonu devam ediyor. Türkiye operasyonun yapıldığı alanları 'kısa bir sürede ele geçiririm' fikrindeydi ancak şu ana kadar bu gerçekleşmedi. Operasyonun olduğu 3 cephede Türkiye’nin bir ilerlemesi olmadı, tam aksine bir çıkmaza girdi. Bu nedenle her gün yasaklı olan kimyasal silahlarla saldırılar yapılıyor. Ahlaksız bir saldırı söz konusu" şeklinde konuştu.

Polat Bozan

'TÜRKİYE İLE KDP İLİŞKİSİ ANCAK İHANETLE AÇIKLANABİLİR'

Türkiye’nin operasyonla Federe Kürdistan Bölgesi’nin tamamını "işgal" etmeyi hedeflediğinin belirten Bozan, "Türkiye’ye en büyük desteği her alanda KDP ve Barzani ailesi veriyor. KDP bu işgalin gerçekleşmesi için Türkiye ile bir ittifak halinde. Adında Kürdistan olan bir gücün, Kürt düşmanı bir güce destek vermesi son derece çirkin bir şey. Türkiye ile KDP ilişkisi ancak ihanetle açıklanabilir. Kürt halkının tarihinde ihanet hep büyük bir bela olmuştur." dedi.

Bozan, "Bugün yaşananların özeti budur. Bugün özgürlüğün öncülüğünü PKK yaparken, ihanetin temsilciliğine de KDP yapıyor" ifadelerini kullandı.

'BARZANİ AİLESİNİN 42 MİLYAR DOLARI TÜRKİYE'DE'

Türkiye ile KDP arasında tarihsel bir bağ olduğunu vurgulayan Bozan, "Kürtlerin ulusal birliğine karşı hep bu ilişki ön plana çıkmıştır. KDP, her zaman Kürt özgürlük hareketlerine karşı kullanılmıştır. KDP, PKK’ye karşı 1992-95-97-98 yıllarında ve Rojava’da askeri olarak kullanılmıştır. Türkiye ile KDP ilişkileri sadece askeri olarak bir birliktelik oluşturmuyor. Her alanda birliktelikleri söz konusu. Türkiye ile gizli 50 yıllık anlaşma imzalandı. Bu anlaşmanın içeriğinde neler olduğu açıklanmıyor. Yine bölgede dillendirilen iddialardan biri, Barzani ailesinin 42 milyar dolarının Türkiye’deki bankalarda olduğu. Kara paralar bunlar. Barzani Kürdistan’ın petrolünden elde edilen 42 milyar dolarını Türkiye’nin bankalarına yatırmıştır ve bu Türkiye tarafından Barzani’ye karşı kullanılıyor" diye konuştu.

ŞENGAL VE MAHMUR’A SALDIRILAR 

Şengal ve Mahmur’un son dönemlerde saldırıların hedefi olduğunu ifade eden Polat, şöyle devam etti: "Kürtlerin direniş mevzileri olan yerler, bu nedenle hedef oluyor. Mahmur ve Şengal Türkiye’nin işgal hayallerine karşı birer engeller. İki yerde Türkiye’nin bölgedeki planlamalarına karşı engel teşkil eden alanların başında geliyorlar." 

Türkiye’nin bölgeye yönelik sadece askeri faaliyetlerinin olmadığını kaydeden Polat, "Mahmur iki yıldır bir abluka altında tutuluyor. Mahmur’da günlük yaşamın akışı engelleniyor. Türkiye Mahmur’a dönük ince bir siyaset yürütüyor. Mahmur’un siyasi iradesini kırmak için konsolosluklarının kapısını sonuna kadar açmış. Mahmur’da yaşayanlara pasaport vererek onları kayıt altına almak istiyor. Kanuni ve yasal olarak kendine bir zemin oluşturmak istiyor. Şimdiye kadar askeri ve siyasi olarak Mahmur Kampı tasfiye edilmek istendi ancak başaramadılar. Bu nedenle Irak ve KDP ile görüşmeler yapılıyor" ifadelerini kullandı. 

‘ŞENGAL ANLAŞMASI’

Şengal’de yaşananların Bağdat ve Hewlêr arasında imzalanan "Şengal Anlaşması"nın sonucu işaret eden Polat, yaşananları Êzidîlere yönelik fermanların bir devamı olduğunu söyledi. "Şengal Anlaşması" ile DAİŞ’ın yaptığı katliamın tamamlanmak istendiğini ifade eden Polat, "Mahmur ve Şengal, Türkiye’nin KDP ve Irak güçlerinin yardımıyla yaptığı saldırılara karşı direnirse ve bu direniş sürdürülürse, büyük kazanımlar elde edilecek. Türkiye’nin bölgeyi işgal etme planları büyük darbe alacak" dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar