AKP'nin lüks araç kiralama gerekçesi: Misafir gezdirme

AKP'nin lüks araç kiralama gerekçesi: Misafir gezdirme
AKP'li belediyelerin kiraladığı lüks araçlar Sayıştay'ın denetimine takıldı. Savunma; 'Gözden kaçmıştır, başkanın güvenliği için, misafirlerimizi gezdirmek için' oldu.

AKP'li belediyelerin lüks araç sevdası Sayıştay raporlarına yansıdı. Son dönemde parti merkezinin uyarı genelgeleri de belediyeleri durduramamış. Lüks araç kiralama gerekçesini ise belediyeler,'Gözden kaçmıştır, başkanın güvenliği için, misafirlerimizi gezdirmek için' gerekçelerini öne sürdü.

Sayıştay AKP’li belediyelerin Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usullere aykırı olarak yabancı menşeli ve motor hacmi bin 600 cc’yi geçen lüks araç kiraladığını tespit etti.

BİR SONRAKİ ALIMDA DİKKAT EDECEKLERMİŞ

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre AKP’li Pursaklar Belediyesi, Fen İşleri Müdürlüğü'nde kullanılmak üzere yabancı menşeli ve 1600 CC motor hacmine sahip araç kiralaması nedeniyle Sayıştay'a, "Belediyemiz tarafından yapılan araç kiralama işlemlerinde yerli muhteva oranı şartı ‘gözden kaçırılmış’ olup, yeni yapılacak olan araç kiralama işlemlerinde tavsiye ve önerilere uygun hareket edilecektir" yanıtı verdi.

Antalya Serik Belediyesi’nin de üç adet lüks araç kiraladığına dair Sayıştay denetçileri "Araç kiralamalarının söz konusu mevzuat hükümlerine uygun bulunmadığı değerlendirilmektedir" tespitinde bulundu. Belediye, "Yabancı menşeli araçlar başkanlık makamınca kullanılmak üzere kiralanmıştır" denildi.

Kepez Belediyesi'nde ise Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün "Çeşitli Tip ve Özelliklerde Araç Kiralanması Hizmet Alım İşi" ihalesi ile 15 adet yabancı menşeli lüks araç kiralandığı tespit edildi. Sayıştay denetçileri, "Bin 600 cc motor hacmini aşan araçların, temsil ve ağırlama faaliyetleri nedeniyle makam aracı olarak kullanılacak olması gerekçesiyle de kiralanması mümkün değildir" uyarısında bulundu.

'MİSAFİRLERİMİZİ GEZDİRECEĞİZ'

Mamak Belediyesi’nin de kamu kurumlarına alınacak taşıtlara getirilen sınırlamayı yok sayarak lüks araç kiraladığı tespit edildi. İdare, Sayıştay’ın, ‘Mevzuata aykırı’ dediği araç kiralama işini, "Ankara’nın en büyük ilçelerinden birisiyiz. Misafirlerimizi gezdirmek amacıyla yaptık" şeklinde savundu.

LÜKS ARAÇLA GÜVENLİK ÖNLEMİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ise yurtdışında Başkan Fatma Şahin için araç kiraladığı ortaya çıktı. Sayıştay’ın tepsitlerine yanıt veren AKP’li belediyenin açıklamasında ise "Belediye Başkanının bizzat katıldığı programlar için araç kiralama hizmeti alınmıştır. En temel sebep bakanlık görevi de icra etmiş belediye başkanımızın güvenliğinin sağlanmasıdır" ifadeleri yer aldı.

AKP’li Kazan Belediyesi 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan bilgiye göre Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılan araç kiralama ihalesinde örnek model olarak araçların markaları da yer aldı. İhale sonucunda kiralanan lüks araçların yabancı menşeli olduğu belirtildi. AKP’li Belediye, Sayıştay denetçilerinin tespitine "Bundan sonraki kiralamaların usullere uygun olarak yapılacağı" yanıtını verdi. AKP’li Darıca Belediyesi’nin 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda da "Belediyenin taşıt kiralama ihalesi incelendiğinde, kiralanan üç adet aracın yabancı menşeli olduğu ve mevzuata uygun olmadığı belirtildi. Sayıştay raporunda, "Tasarruf genelgelerine de sıklıkla konu olan araç edinimlerine uyulması kamu kaynaklarının daha ekonomik kullanılmasına katkı sağlayacaktır" denildi.

Öne Çıkanlar