Albayrak, 'İner de çıkar da' demişti: Dolar tüm zamanların en yüksek seviyesinde

Albayrak, 'İner de çıkar da' demişti: Dolar tüm zamanların en yüksek seviyesinde
Yaptığı konuşmayla haftaya damgasını vuran Albayrak'ın kur için 'Bugün kur çıkar, yarın iner' sözlerinden iki gün sonra dolar 7,3783'ü görerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

ARTI GERÇEK - Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın iki gün önce CNN Türk televizyonunda çıktığı canlı yayında, "Kur iner, çıkar; Türkiye'nin bunu yönetebilecek ciddi bir altyapısı var" ifadelerini kullanmıştı.

Türk Lirası'nın, ABD Doları karşısındaki değer kaybı sürüyor. Dolar/TL kuru, 7,3783'ü görerek, Türk Lirası karşısında tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı.

Kur, bugünkü işlemlerde 7,3783 seviyesine kadar çıktı. Türk Lirası yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 22'den fazla değer kaybetmiş oldu.

Kurban Bayramı'nın ardından geçen hafta boyunca dalgalı bir seyir izleyerek 7 seviyesini aşan kur, rekor kırmıştı. Kurdaki yukarı yönlü sert hareketin ardından Merkez Bankası, likidite azaltıcı önlemler açıkladı.

Dolar karşısında yıl başından bu yana kaybı yüzde 23'ü bulan Türk Lirası, Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa parası arasında en fazla değer kaybeden üçüncü para oldu.

Dolar/TL kurunda bir aylık tarihi volatilite yüzde 15,17 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kurdaki dalgalanmaya ilişkin soruya verdiği yanıtta, "2018'de kur bir zıpladı. Sonra bazı adımlar attık, kur tekrar 7'lerden, 6'lardan 5'lere indi. Sonra bir süreç yaşadık, tekrardan 6'lara çıktı. Şimdi bu kriz döneminde, pandemi döneminde tekrar 7'lere çıktı, tekrardan 6'lara indi. Son bir hafta, 15 günlük süreçte tekrar 6'lardan tekrar 7'lere çıktı. İner, çıkar. Burada esas konu şu: Finansal güvenlik ve ekonomik altyapı noktasında Türkiye tüm bu dalgalanmaları kontrollü bir şekilde yönetip yönetemediğidir" demişti.

Albayrak, "Türkiye bu anlamda ciddi açıdan çok güçlü altyapıya sahip. Dolayısıyla bugün kur çıkar, yarın iner. Yarın çıkar, öbür gün iner. Önemli olan kurun seviyesi değil rekabetçi olup olmamasıdır" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Öne Çıkanlar