Alkollü mekan esnafı normalleşemeyecek

Alkollü mekan esnafı normalleşemeyecek
Alkollü mekanlarını kapatan Gazi Mahallesi esnafı zor günler yaşıyor. Günlük bin lira maddi zarara uğradığını söyleyen esnaf bir daha açılmayacağını düşünüyor.

Rojda ALTINTAŞ


ARTI GERÇEK - 16 Mart'ta İçişleri Bakanlığı tarafından coronavirus salgını tedbirleri kapsamında eğlence yerleri, kafe ve restonlar kapatılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada, coronavirus tedbirleri kapsamında getirilen bazı yasakların ve kısıtlamaların kaldırıldığını duyurdu. Buna göre, restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri gibi işletmelerin belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00'a kadar açılacağı belirtildi.  Ancak, alkol satışı yapılan mekanlar, açılacak yerler arasında yer almıyor. Kira, fatura gibi giderleri ise devam ediyor. 

'NET BİR KARAR YOK'

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz ise, alkollü mekanlar ile ilgili henüz net bir kararın olmadığını aktardı. İçişleri Bakanlığı'ndan genelge beklediklerini söyledi.

'BÖYLE GİDERSE BİR DAHA AÇAMAYACAĞIZ'

İstanbul Gazi Mahallesindeki işletme sahipleri de, işyerlerinin açılmaması nedeniyle tepkili.

Meşe Türkü Evi işletmecisi Erkan Şimşek, yaşadığı maddi zararı anlatı.

"Düzenlemeyi sosyal mefaye göre ayarlamak zorundayız yeter ki açılsın. Günlük benim en kötü bin lira zararım var. ilk kapanan biz olduk, en son da herhalde bizi açacaklar ama iş işten geçecek. En sonunda kilidi vuracağız, yani açamayacağız böyle giderse." Şimşek, yetkililerden destek alamadığını belirterek, "Şu an ben 3 aydır kapalıyım, herhangi bir devlet desteği alamadım mağdur durumdayız. Bu saatten sonra da ne zaman açılır belli değil, açılacağı zamanda acaba biz yürütebilecek miyiz? Çalışan elemanlarımız ne yapacaklarını soruyor. Benim elimden bir şey gelmiyor."

'10 GÜNDE 1650 LİRA FATURA KESİLDİ'

Öte yandan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu,3 Nisan'da elektrik ve doğal gaz faturalarına ilişkin aldığı yeni karar almıştı. Buna göre, kapatılan iş yerlerinde 3 ay süreyle sayaç okunmayacak ve fatura da kesilmeyecekti. Ancak, Şimşek'in 3 Nisan'dan önce elektriği kesildi. Mağduriyetinin giderilmesini belirterek "Sözde basın yoluyla söylenen haberlerde  herhangi bir doğalgaz, elektrik ve su kesintisi olmayacaktı. Ancak 1 hafta sonra elektiriğimiz kesildi. 16 Mart'ta mekan kapalıydı ardından 22-23 mart'ta da elektiriği kesmişler. Fatura düzeneğine göre 10 gün çalışmış oldu, 10 gün içinde bir önceki faturanın aynısı geldi. 1650 lira elektrik faturası geldi" dedi.

'SEKTÖRÜN TOPARLANACAĞINA DAİR UMUDUM YOK'

Şelale Türküevi de zor günler yaşayan mekanlardan sadece biri. Mekanın işletmecisi Murat Akkaya, zor günler geçirdiklerini söylüyor. Bunun nedenlerini şöyle anlatıyor: "Türkü evi gibi eğlence mekanlarına destek yok. Ekonomik anlamda ciddi destek sağlanmalı yoksa yok olacağız. Çalışanlarının yanı sıra müzisyenler de zor durumda. Ayrıca kiralar ödenecek gibi değil. Yüksek miktarda kira ödüyoruz. Sosyal mesafe kapsamında bizlerde mekanlarımızı açabilirdik. Bunun için bir düzenleme sağlanmalıydı. Bu şekilde bir çıkış yolumuz yok. Normalleşme başladığında bizler unutulacağız. Biz  ödemeler yapmaya devam edeceğiz, giderlerimiz aynı şekilde de artacak. Biz de ödeyemediğimiz için ileride çok birikecek.  Bu sektörün toparlanacağına dair umudum yok"

Öne Çıkanlar