Altılı Masa'nın Göçmen Raporu: Esad'la diyalog önceliklerden biri
Seda TAŞKIN
+GERÇEK- Son dönemde Türkiye'deki en sıcak gündemlerden biri olan Suriyeliler başta olmak üzere sığınmacı ve göçmenlerin durumu Altılı Masa'nın da bir sonraki toplantısının ana gündemlerinden biri olacak.
Altılı masa bünyesinde kurulan ve bir süredir çalışmalarını devam ettiren Göç Komisyonu’nun hazıırladığı raporda son aşamaya gelindi. Komisyon, 10 Ağustos’ta yapacağı üçüncü toplantıda göç raporuna son şeklini vermeyi hedefliyor. Rapor tamamlandıktan sonra genel başkanlara sunulacak. Genel başkanlar da 21 Ağustos’ta Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde yapılacak liderler buluşmasında göç raporunu masaya yatıracak.
'ESAD REJİMİ İLE DİYALOG GELİŞTİRİLSİN'
Raporda, Türkiye’de bulunan sığınmacı, göçmen ve mültecilerin sayıları ile ülkelerine göre dağılımlarına ilişkin bilgiler de yer alacak. Göç raporunun ana başlığını ise Türkiye’de bulunan sığınmacıların, kaçakların ve göçmenlerin geri dönüşleri oluşturuyor. Edinilen bilgiye göre raporda ağırlıklı olarak "geri dönüşlerle" ilgili öneriler yer alacak. Suriyeli göçmenlerin ger gönderilmesi için seçimin ardından iktidarın değişmesi ile birlikte Türkiye’nin Esad Rejimini diyaloğun geliştirilmesi en dikkat çeken önerilerden biri.
TÜM ÜLKELERLE DİPLOMATİK İLİŞKİLER KURULACAK
Suriye ile illişkilerin normalleşmesi ardından, hukuk çerçevesinde geri dönüşlerin sağlanması hedeflenecek. Bu doğrultuda sadece Suriye ile değil, diğer komşu ülkeler ve bunun yanı sıra Türkiye’de sığınmacı ve kaçak olarak bulunanların ülkeleri ile diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi öngörülecek. Geri dönüşlere yönelik iade konusunda tüm ülkelerle işbirliğinin güçlendirilmesine dair ifadeler raporda yer alacak. Bunun için de bu ülkelerle ortak komisyonların kurulması önerilecek.