Anayasa Hukukçusu Batum: Atatürk Havalimanı yıkımı yargılanabilir

Anayasa Hukukçusu Batum: Atatürk Havalimanı yıkımı yargılanabilir
Anayasa Hukukçusu Süheyl Batum, Atatürk Havalimanı’nın yıkmanın herhangi bir kamu yararı olmadığı takdirde yıkım işleminin TCK’ye göre suç teşkil edeceğini belirtti.

Prof. Dr. Süheyl Batum, Sözcü’den Ruhat Mengi’ye konuştu. Ruhat Mengi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Atatürk Havalimanı için sarf ettiği, "Atatürk Havalimanı hikayesi kapandı gitti" sözlerini hatırlatarak  yapılmak istenen Millet Bahçesi’nin keyfi bir karar olup olmadığını sordu.

Süheyl Batum, Hukuk devletinde bütün işlemlerin kamu yararını gözeterek yapılması gerektiğini belirterek aksi takdirde cezai sorumluluk doğacaını açıkladı. Batum’un açıklamaları şöyle:

"Kesinlikle keyfi bir karar ama bunu siyaseten söylemiyorum. İnsanlar yoğurt yedikleri kabı bile hemen atamıyorlar ‘İçine çiçek ekerim, kediye su koyarım" diye tutuyorlar. Bunlar koskoca Atatürk Havalimanı’nı yıkacağız diyorlar. Hukuk devletinde bütün işlemlerin ‘kamu yararı’ amacıyla yapılması gerekir. İşleyebilen, karda bakanların indiği, hava bozulduğunda kullanılan bir havalimanını yıkıp millet bahçesi yapmaktaki kamu yararı nedir? İktidar anlatabilmeli. Kesinlikle bu işlemde kamu yararı yoktur.

'HAPİS CEZASI GETİRİR'

Türk Ceza Kanunu’na göre bunu yapanlar hakkında görevi kötüye kullanma suçu oluşturabilir. Hapis cezası getirir. Kişisel yarar sağlandığı filan ortaya çıkarsa zimmete filan da girer, bunların hepsi ağır suçlardır. İsterseniz bunu Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapın, isterseniz yasama işlemi olarak yapın, bunlar kamu yararı yönünden iptal edilecek işlemlerdir ve yapanlar hakkında da cezai sorumluluk doğuracak işlemlerdir"

BAKANLAR İSTANBUL HAVALİMANI’NA İNEMEDİLER

AKP’li Bakanlar İstanbul’daki kar fırtınasında İstanbul Havalimanı’na inemezken iktidar Atatürk Havalimanı’nı yıkıp yerine millet bahçesi yapma peşine düştü. "Atatürk Havalimanı hikayesi kapandı" açıklamasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakan Soylu ile birlikte 24 Ocak’ta uçağı ile Atatürk Havalimanı’na inmak zorunda kaldı.

Öne Çıkanlar