Anayasa Mahkemesi'nden Demirtaş için hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi'nden Demirtaş için hak ihlali kararı
Azami tutukluluk süresinin aşılması ve tutukluluk incelemesinin yapılmamasıyla ilgili ihlal kararı verildi. Ancak, başka bir soruşturma kapsamında tutuklandığı için tahliye edilmeyecek.

ARTI GERÇEK- Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP'nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğunun makul süreyi aşması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

AYM, uzun tutukluluk başvurusunda oybirliği ile Anayasa19. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek mahkeme 50 bin TL manevi tazminata da hükmetti. Karar bilgi için Ankara 19 ACM'ye gönderildi. Hak ihlali kararı Resmi Gazetede yayımlandı.

Ancak karara rağmen Demirtaş, başka bir soruşturma kapsamında tekrar tutuklandığı için tahliye edilmeyecek.

Demirtaş'in avukatı Benan Molu Twitter hesabından, "AYM, Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğunun makul süreyi aşması ve İHAM kararına rağmen serbest bırakılmamasıyla ilgili yaptığımız başvurularda, Demirtaş'ın 4 Kasım 2016-2 Eylül 2019 tarihleri arasındaki ilk tutukluluğunun makul süreyi aştığına karar verdi" bilgisini paylaştı.

Molu, kararın Demirtaş'ın tahliyesini sağlamadığını ifade ederek, "Demirtaş, serbest bırakıldığı gün şüphelisi olmadığı bir soruşturma kapsamında tekrar tutuklandığı için bu karar tahliyesini sağlamıyor. İHAM'ın ihlal kararının etkisiyle AYM, tutukluluğun hukukiliğiyle ilgili başvuruda görmezden geldiği noktalara dayanarak vermiş ihlal kararını." dedi.

EREN ERDEM İÇİN DE KARAR VERİLDİ

Bu arada AYM, CHP istanbul 26. dönem milletvekili Eren Erdem için de hak ihlali karı verdi. Daha önce tutuklanan ve ardından serbest bırakılan Eren Erdem'in başvurusunda da yüksek mahkeme, anayasanın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmederek, Erdem'e 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. 

Eren Erdem, karardan sonra yaptığı değerlendirmede alacağı hiçbir tazminatın "yaşadığı zulmü unutturamayacağını" belirterek, "Anayasa Mahkemesi oy birliği ile benim ve Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna hak ihlali kararı verip, şahsıma TAZMİNAT ödenmesine hükmetmiş. Hiçbir TAZMİNAT yaşadığım zulmü unutturamaz. O nedenle TAZMİNATI, "şiddet mağduru kadınlara" bağışlayacağım.." dedi.

 

Öne Çıkanlar