Ankara'da inşaat çalışmaları sırasında bir binanın temelinde kayma meydana geldi

Ankara'da inşaat çalışmaları sırasında bir binanın temelinde kayma meydana geldi
Ankara’da inşaat çalışmaları sırasında bir binada kayma meydana geldi. Sokakta bulunan 21 bina tahliye edildi.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK – Ankara’nın Çankaya İleri Mahallesi Mektep Sokak’ta yapımına başlanan inşaat çalışmaları sırasında temel kazısının bitişiğinde bulunan Altay Sokak’ta 8 katlı Bahar Apartmanı’nın temelinde kayma meydana geldi. Facianın eşiğinden kıl payı dönülürken, çökme tehlikesi olan Bahar Apartmanı ve Altay Sokak ile Mektep Sokak’ta bulunan 21 bina tahliye edildi.

Olay yerine giderek inceleme yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, Altay Sokak’ta binalarda temel kaymasının olduğu alanda, yerinde incelemede bulundu.  Kıbrıs Caddesi Altay Sokak’taki hafriyat sırasında istinat duvarının yıkılması ile binalarda yaşanan kaymanın olduğu alanda yapılan ilk incelemeler sonucunda, Mektep Sokak 8139 ada 12 parselde başlayan hafriyat çalışmaları sırasında istinat duvarının çökmesi ile Altay Sokak’ta 8139 ada 20 parselde bulunan binanın temelleri açığa çıkarak kaymaya neden olduğu belirtildi.

‘YANLIŞ KENTLEŞMENİN SONUCUDUR’

Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş, Ankara’nın topoğrafyasında bir yanda İncesu Tepesi öte yanda 50’nci yıl Tepesinin bulunduğu İncesu Deresi’ne doğru inen dik yamaçların yer aldığı vadi alanında yıllara sair şekilde yapılan planlar sonucu ağaçlandırılması gereken yamaçlar doldurularak yapılaşmaya açıldığını belirtti. Karakuş, "Altay Sokak ile Mektep Sokak arasında yaya ulaşımı yaklaşık 180 basamaklık dik merdivenle yapılmaktadır. Bugün yaşanan durum öncelikle yıllara yayılan yanlış kentleşme ve planlama sürecinin bir sonucudur" dedi.

‘YER TESLİMİ YAPILMADI’

Karakuş diğer yandan 8139 ada 12 parsel için inşaat ruhsatı 19 Mart 2021 tarihinde alındığını belirterek, "Yerinde yapılan incelemede Yapı Denetim Kuruluşu yetkilisinin inşaata başlamak için yer teslimi yapmadığı bilgisi bizzat verilmiştir" açıklamasında bulundu.

‘MEVZUATA AYKIRI’

Yapı denetim kuruluşu tarafından inşa çalışmalarına başlanır diye yer teslimi yapılmadan müteahhit firmanın işe başlamasının mevzuata aykırı olduğunu söyleyen Karakuş şöyle devam etti:

"Böylesine riskli bir alanda özel yapı ve çevre güvenliği önlemlerinin alınarak, yıkım hafriyat ya da yapım işlerinin yapılması ve inşa faaliyetleri başlamadan günler öncesinden çevre halkının uyarılması gerekir. Yapılan görüşmelerde böyle bir uyarının yapılmadığı tespit edilmiştir. Semt sakinlerinin asfaltta açılma olmasından kaynaklı müteahhitle görüştüklerini ancak müteahhidin ‘Kendi arsam istediğim gibi kazı yaparım’ dediği ifade edilmiştir."

‘İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASINI BEKLİYORUZ’

Risk altındaki binalar boşaltılmış, kayan yapının yıkım süreci başlatıldığını söyleyen Karakuş, "Meslek odaları olarak defalarca kez uyardığımız, ağaçlandırılması gereken alanların, vadilerin yıllar içerisinde yapılaşmaya açılması, denetimsiz inşa faaliyetleri ve rant hırsı ile meslek etiğinin ihmali sonucu faciaya ramak kalan bir süreç yaşanmıştır. Can kaybının olmaması sevindiricidir. Süreci yakından takip ediyoruz, sorumluların cezalandırılmasını, ailelerin nitelikli mimarlık, sağlıklı kentsel planlama sağlanarak barınma ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar