Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler anıldı: Acılardan oy devşirenleri asla unutmayacağız

Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler anıldı: Acılardan oy devşirenleri asla unutmayacağız
IŞİD’in Ankara Garı’nda gerçekleştirdiği bombalı saldırının 6'ncı yılında hayatını kaybedenleri anmak isteyenleri polis darp ederek gözaltına aldı. Anma, sınırlı katılımla gerçekleştirildi.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK-10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenleri anmak isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Katliamın yapıldığı Ankara Tren Garı alanına girmek isteyen yurttaşları polis darp ederek gözaltına aldı.

Polis, sabah saat 09.30’da Ulus Metro çıkışında alana girmek isteyen yurttaşları, patlamanın yaşandığı Ankara Garı önüne gitmelerine izin vermedi. Çıkan arbede sırasında polis 22 kişiyi gözaltına aldı. Polisin, katliamda hayatını kaybedenleri anmak isteyen gençleri ters kelepçe yaparak ve yerde sürükleyerek götürdüğü görüldü.

SINIRLI KATILIMLA ANMA

Müdahale sonrası Ankara Garı önünde bir araya gelenler sınırla katılımla bir açıklama gerçekleştirdi.

Katliamın yaşandığı alana polis sadece hayatını kaybedenlerin yakınlarını ve kurum temsilcilerini aldı. Anmaya bir dakikalık saygı duruşuyla başlanarak, daha sonra katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunarak ‘yaşıyor’ sloganı atıldı. Anmada hayatını kaybedenlerin aileleri ve yaralananlar sık sık ‘Katil IŞİD işbirlikçi AKP’, ’10 Ekimi unutma unutturma’, ‘Gün gelecek devran dönecek katiller halka devam edecek’ sloganları attı. 

‘ACILARDAN OY DEVŞİRENLERİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ’ 

Katliamda eşi Uygar Coşgun’u kaybeden 10 Ekim Barış Derneği Başkanı avukat Mehtap Sakinci Coşgun, duruşmalarda taleplerini damla damla kazandıklarını belirterek, "Bu katliam önlenebilirdi. 10 Katliamı siyasi bir cinayettir. Siyasetçileri elini vicdanına koymaya davet ediyorum. Bizim çocuklarımız neden öldürüldü? Bilinmelidir ki insanlığa karşı suçların faillerini gizleyenler bu suçların ortağıdır. Kardeşlerimizin hayatlarından bizlerin acılarından oy devşirenleri asla unutmayacağız" dedi. 

‘İKTİDARA TALİP OLMAKTAN VAZGEÇİN’ 

Alanda konuşma yapan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise "Seçime giderken tehditlerin hava uçuştuğu bir Türkiye’de, bu ülkenin muhalifine işçisine, ‘İktidara talip olmaktan vazgeçin’ diyorlar" dedi. Seçime giden bir Türkiye’de ülkeyi yönetenlerin gerilimden medet umduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Tehditlerin havada uçuştuğu bu süreçte kaybettiğimiz arkadaşlarımıza sözümüz emektir, barıştır, adalettir, halkların kardeşliğidir" dedi. 

‘İNSANLAR ACISINI BİLE YAŞAMIYOR’ 

Ardandan konuşan KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik ise anmaya gelen insanlara yönelik polisin engellemelerine tepki göstererek, uzun süredir insanların acısını dahi yaşayamadığını söyledi. Bozgeyik, "Abluka altında emekçilere, öğrencilere çok yoğun baskı ve gözaltı uygulamasıyla karşı karşıya kaldık. Barikatları kaldırın. Arkadaşlarımız acılarını özgürce yaşasınlar" diye konuştu. 

‘AĞACI BİLE TERÖRİST İLAN EDİYORLAR’ 

TMMOB Başkanı Emin Koramaz ise valilik tarafından katliamın yaşandığı alana yerleştirilen ‘Mabet Ağaçları’nın kaldırılmasına sert tepki gösterdi. Ağacın bile terörist ilan edildiğini söyleyen Korama, "Ankara Valisi ağaçtan neden korkuyor? Ağcı terörist olarak gören bir anlayış olur mu?" diye sordu. Altı yıl önce yaşamı savunmak isteyenlerin, ölümleri durdurmak için geldiğini ancak ölümle yüzleştiğini söyledi. Koramaz, "Bu cinayet siyasi bir cinayettir. Bunun en önemli delili, o dönemin başbakanı Davutoğlu’ un 'İki seçim arasındaki defterler açılırsa kimse insan içine çıkamaz' sözleridir. Bu bir ihbardır. Bu ihbar olarak kabul edilip, insanlığa karşı suçu olan tüm siyasiler yargı önüne çıkarılmalıdır" dedi.

Açıklamanın ardından hayatını kaybedenler ve yakınların ellerindeki siyah balonları gökyüzüne bıraktı. Daha sonra ise 10 Ekim Anıtı karanfiller bırakıldı. Karanfillerin bırakıldığı esnada hayatını kaybedenlerin aileleri gözyaşlarına boğulurken, bazı aileler fenalık geçirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar