Araştırma: Halkın yüzde 82'si, AKP seçmeninin de yüzde 85'i sığınmacıların geri dönmesini istiyor

Araştırma: Halkın yüzde 82'si, AKP seçmeninin de yüzde 85'i sığınmacıların geri dönmesini istiyor
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Metropoll yöneticisi Özer Sencar, 'Erdoğan’ın sığınmacılarla ilgi sözlerinin muhatabı iç politika değil Batı dünyası' yorumunu yaptı.

Metropoll Araştırma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ‘Seçimi kazanırsak Suriyelileri göndermeyeceğiz" açıklamasının ardından Ağustos 2021’de sığınmacılara ilişkin yaptığı bir anketi gündeme getirdi. Ankete göre, seçmenin yüzde 82'si sığınmacıların ülkelerine geri dönmesini istiyor. Araştırmanın siyasi partilere göre dağılımına bakıldığında bu oranın AKP'de yüzde 85 olduğu tespit edildi.

Metropoll Araştırma’nın kurucusu ve yöneticisi Özer Sencar, Erdoğan'ın "Muhalefet, 'seçimi kazanırsak Suriyelileri göndereceğiz' diyor. Biz göndermeyeceğiz" açıklamasının toplumdaki karşılığının ne olduğuna ilişkin bir araştırma sonucunu paylaştı. Ağustos 2021'de yapılan araştırmaya göre, sığınmacıların ülkelerine geri dönmesini isteyenlerin oranı yüzde 81,7. Araştırmaya göre, seçmenin yalnızca yüzde 10.8'i sığınmacıların Türkiye'de kalmasını istiyor.

SIĞINMACILARIN EKONOMİK YÜK OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Sığınmacıların ekonomide yük olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 76 olurken, güvenlik sorunu yarattığını söyleyenlerin oranı da yüzde 72 çıktı. Öte yandan halkın yüzde 71'i, sığınmacıların Türkiye vatandaşlarının işlerini aldığını savunurken, sadece yüzde 13,8'lik bir kesim yeni sığınmacı girişlerine izin verilmesinden yana.

PARTİLERE GÖRE SIĞINMACILARA BAKIŞ

Sığınmacıların ülkelerine geri dönmesini isteyenlerin siyasi partilere göre dağılımına bakıldığında ise AKP’de bu oranı yüzde 84,5 olarak açıklandı. CHP seçmeninin yüzde 89,8’i, İYİ Parti seçmeninin yüzde 98,9’u, HDP seçmeninin yüzde 87,7’si, MHP seçmeninin yüzde 62.3’ü, Saadet Partisi seçmeninin ise yüzde 84.2’si sığınmacıların ülkelerine geri dönmesi gerektiğini düşünüyor.

‘ERDOĞAN’IN SÖZLERİNİN MUHATABI BATI’

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Metropoll yöneticisi Özer Sencar, Erdoğan'ın çıkışına ilişkin "Seçmenlerin yüzde 82’si, AK Parti seçmenlerinin yüzde 85’i Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönmesini istiyor. Bu veriden hareketle Erdoğan’ın sığınmacılarla ilgi sözlerinin muhatabı iç politika değil Batı dünyası olmalı. Erdoğan Batı ile ilişkilerini yumuşatmak mı istiyor?" yorumunu yaptı.



(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar