‘Asgari ücretten dolaylı, dolaysız tüm vergiler kaldırılsın'

‘Asgari ücretten dolaylı, dolaysız tüm vergiler kaldırılsın'
Asgari Değil İnsanca Yaşam Mücadelesi Bileşenleri, 'Söz, yetki, karar hakkının gerçekten işçilerde olduğu bir asgari ücret belirleme sürecinin başka yolu yoktur' dedi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK -  Asgari Değil İnsanca Yaşam Mücadelesi Bileşenleri, Karaköy'de bulunan Çalışma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü önünde asgari ücret görüşmeleri hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, "İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret için mücadeleye" pankartının yanı sıra, "Herkese iş ve gelir güvencesi sağlansın" ve "Asgari ücret görüşmeleri halka açık yürütülsün" dövizleri taşınırken sık sık "Kahrolsun ücretli kölelik düzeni" ve "Asgari ücret düzenine son" sloganları atıldı. 

Basın metnini okuyan Kutay Soybil,  asgari ücret görüşmelerinin başladığını anımsatarak, yapılanların  görüşme olmadığını, İşçi-emekçilerin hiçbir şey yapmadan sadece izlemesi istenen bir müsamereden farksız toplantılar dizisi olduğunu söyledi. 

'HESAPLARIMIZ DÜNÜ BAZ ALIYOR'

Soybil, "Hesaplarımız dünü baz alıyor. Bu saatlerde bizlerin cebine giren biraz daha azalmış, soframızdaki ekmeğimiz biraz daha ufalmış olabilir. Asgari ücret bugün 5 bin 410 TL olsa, geçen seneye göre hiçbir zam yapılmamış oluyor. Bu sadece dolar karşısındaki erimedir, enflasyon bunun içinde değildir. Asgari ücret taban ücret olması gerekirken, kayıtlı çalışanların en az yüzde 54’ü asgari ücret alıyor. Avrupa’da asgari ücretin en düşük olduğu iki ülkeden biriyiz" dedi. 

İŞÇİ DÜŞMANINI TANISIN

 Geçim sıkıntısı nedeniyle intiharların son 17 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu söyleyen Soybil, "Geçtiğimiz yıl her gün 9 kişi intiharı denemiştir. Bu rakamları işçilerin öfkesini bastırmakla görevli bürokratlar bilmiyor değil. Olsun biz yine de söyleyeceğiz, işçi sınıfı dostunu düşmanını tanısın" dedi.

'EMEĞİMİZ ÜZERİNDEN OYUNLAR OYNANIYOR'

"Bugün bizlere bizim ürettiğimiz zenginliğin üzerinden bakıyorsunuz" diyen Soybil, "Bugün bizlerin karşısına mutfağında, tarlasında bizim çalıştığımız ama yiyemediğimiz yemeklerle dolu midenizle çıkıyorsunuz. İnsanca çalışma ve yaşam koşullarını fabrikalarda, işyerlerinde ve hayatın olduğu her yerde birliğimizi güçlendirerek mücadeleyi büyüterek elde edebiliriz. Söz, yetki, karar hakkının gerçekten işçilerde olduğu bir asgari ücret belirleme sürecinin başka yolu yoktur. Buradan bir kere daha tüm işçi ve emekçilere çağrımızı yineliyor, taraf olmaya bizlerin emeği üzerinden oynanan oyunları bozmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

TALEPLERİ 

Soybil, taleplerini şu şekilde sıraladı:

İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret ve güvenceli çalışma istiyoruz.

Asgari ücretten dolaylı, dolaysız tüm vergiler kaldırılsın!

Herkese iş ve gelir güvencesi sağlansın!

Asgari ücret görüşmeleri halka açık yürütülsün!

Düşük ücret yüksek vergi politikasından vazgeçilsin ve vergiler sermayedarlar için artırılsın. Karlarına kar katanlar krizin faturasını ödesin."

Öne Çıkanlar