Atama bekleyen sağlıkçılar Ankara’da: Süre doldu, vaatler tutulmadı

Atama bekleyen sağlıkçılar Ankara’da: Süre doldu, vaatler tutulmadı
Türkiye’nin pek çok kentinden Ankara’ya gelen sağlıkçılar 100 bin atama talep etti. Koca’nın atama sözünü hatırlatan sağlıkçılar, ‘Umuyoruz verilen sözler tutulur’ dedi.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK - Türkiye’nin birçok ilinden atama bekleyen sağlık çalışanları Ankara Ulus Meydanı’nda bir araya geldi. Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) ve Atama Bekleyen Tüm Sağlıkçılar Birliği'nin (SAĞLIKÇI BİRLİĞİ) çağrısıyla bir araya gelen sağlıkçılar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenerek, 100 bin atama istediklerini söyledi.

Sağlıkçılara CHP ve İYİ Parti milletvekilleri de destek verdi. Sağlıkçılar adına açıklama yapan Sağlıkçı Birliği Kurucusu Furkan Altuk, sağlık personeli eksikliğinden kaynaklı pandemi sürecinde 8 kişinin yapacağı işi tek başına yapmak zorunda kaldığını belirterek, "Yüzbinlerce sağlık emekçisine Koronavirüs bulaşarak enfekte olmuş, 468 sağlık emekçisi ise bu savaşta yenik düşerek yaşamını yitirmiştir" dedi.

‘VERİLEN VAATLERİN SÜRESİ DOLDU’

Altuk, 2020 Aralık ayında gerçekleşen Sağlık Personeli istihdamının üzerinden tam 11 ay geçtiğini belirterek, "Sağlıkta ataması yapılmayan 750 bin genç KPSS sınavına girmiş ve yüksek puanlarla meslektaşlarının yardım çığlıklarına yetişme, onlara güç verme arzusundadır" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 2 Temmuz 2021 tarihinde sağlıkçılara yönelik yaptığı "2-3 ay içinde, geniş, birçok programı içeren bir atama yapıyor olacağız. Bunun duyurusunu yapacağız. Sayıyı arttırma gayretimden dolayı uzun sürdü. Hallediyor olacağız" sözlerini hatırlatan Altun sözlerine şöyle devam etti: 

"Maalesef bu vaadin süresi çoktan dolmuş ancak vaat tutulmamıştır. Yine geçtiğimiz Ekim ayının 27'sinde Sayın Bakanımız "Milletimizin ve Devletimizin atama bekleyen sağlıkçılara ihtiyacı var. Devlet hazırlıklarını tamamlamadı. Şartlar hazır değil. Hazır olsun, en erken tarihte atama yapacağız." açıklamasında bulunmuştur. Sayın Bakanımız bu sözlerle personel eksikliğini bir kez daha vurgulamıştır. 11 aydır şartların oluşmasının önündeki en büyük engelin Mali engeller olduğunun farkındayız. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na soruyoruz:

"Pandemi döneminde tulumların içerisinde biyolojik şartlarının en üst sınırlarını zorlayarak, hem fiziksel, hem psikolojik mücadele içerisine girmiş, adeta Virüsten Kurtuluş Savaşı vermiş sağlıkçıları dinlendirmek, cepheye takviye sağlıkçı gücü yollamak için öncelikli istihdam bütçenizi neden Sağlık Bakanlığı'na vermediniz de diğer devlet kadrolarına ayırdınız?"

Sayın Bakan'ın Kasım ayı içerisinde atama duyurusunun geleceğini söylediğini belirten Altun, "Umuyoruz bu söylem ‘2-3 ay içinde’ söylemine benzemez ve bu kadar beklediğimize değecek kadrolarla hak ettiğimizi alırız" dedi. 

KANİ BEKO: BEŞ BİN SAĞLIK ÇALIŞANI İSTİFA ETTİ

Daha sonra söz alan CHP İzmir milletvekili Kani Beko, pandemi sürecinde 500 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini belirterek, "Günlerce yapmış oldukları eylemlerle sağlıkçılar meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istedi. Ancak bunu bile sağlık çalışanlarına çok gördüler. Hastanelerde yapılan baskıya dayanamayan sağlıkçıların 5 bine yakını istifa etti. Bugün acillerimiz doldu. 720 bin sağlık çalışanına ihtiyacımız var. Biz bu arkadaşlarımızla görevleri başındayken gururlandık, şimdi de onların atamalarının yapılma zamanı geldi. Bu konuyu meclise taşıyıp elimizden geleni yapacağız" dedi. 

AYHAN EREN: GENÇLERİN FERYADINI DUYUN 

Ardından konuşan İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Eren söz aldı. Eren, "Türkiye’nin dört bir yanından haklı çığlıklarını duyurmak için gençler atama bekliyor. Biz siyasiler olarak bu gençlerin hayallerini ve umutlarının katili olduk. Umutlarını öldürdük. Her alanda olduğu gibi bu alanda yapılan yanlışlarla bu gençleri kaybetmek üzereyiz. Birçoğu yurtdışında devam etmek istiyorlar. Gençlerimiz giderse geleceğimiz gider. Gençlerimize sahip çıkarak geleceğimize sahip çıkın diyorum. İnsan sağlığında tasarruf yapılamaz. Bir kez daha bu gençlerin feryatlarına kulak verin en kısa zamanda atamalarını yapın" dedi. 

AYHAN BARUT: TAMAMININ ATAMASI YAPILMALI

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ise pandemiyle birlikte sağlık çalışanlarının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, "Bu gençler iş ve aş sahibi olmak istiyorlar. Sağlık bakanına sesleniyorum; bundan birkaç ay önce sağlık çalışanlarına yeterli atama yapacağım dedin, aradan geçen zaman da verdiğiniz söz yerine getirmedin. Sağlık emekçilerin feryadını duyup yeterli atamayı yapın. Pandemi salgınıyla mücadele etmek istiyorlar ve topluma hizmet vermek istiyorlar. Sağlık hizmetlerinden 10 kişinin yaptığı işi şu an bir kişi yapıyor. Hazır yetiştirdiğiniz sağlık çalışanları var. Tamamının derhal ataması yapılması gerekiyor" diye konuştu. 

TTB: SAĞLIK PERSONELİNE İHTİYAÇ VAR

Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut ise birçok sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Filyasyon yürütülmüyor. Türkiye’nin umudu olan gençler istihdam bekliyor. Sağlık bakanlığının sağlık personeline bir ihtiyaç var. Tüm genç arkadaşlarımızın yanında olacağız" dedi.  

SES: İKİDAR SAĞLIKÇILARI YOK SAYIYOR 

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım ise iktidarın sağlıkçıları görmezden geldiğini belirterek, "AKP iktidarı yıllardır sağlıkta dönüşümle yarattığı bu krizle biz sağlık emekçilerinin bu süreçte sağlıkta yaşanan sorunlarını yok sayıyor. Türkiye’nin birçok noktasından yetkililere seslendik ve meclise taşıdık Özellikle pandemi döneminde sağlık emekçilerin yaşadıkları sıkıntıları dile getirdik. Sağlık emekçileri hizmet verirken ölmekten bıktılar. Bu hizmet sürecinde personel eksikliğini giderin dedik. Alanda yetişmiş pek çok insan var bu insanları atamasını yapın dedik. Sağlık bakanlığı bunu dinlemedi. Biz ses olarak verdikleri mücadelenin her zaman yanlarında olacağız" dedi.

Öne Çıkanlar