Avrupa Merkez Bankası ile Financial Times arasında faiz polemiği

Avrupa Merkez Bankası ile Financial Times arasında faiz polemiği
Financial Times, yayınlanmamış bir Avrupa Merkez Bankası enflasyon analizinin erken bir faiz artışına işaret ettiğini belirten bir haber yayınladı. Banka ise söz konusu haberi yalanladı.

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) arasındaki haber polemiği yaşandı.

FT, yayımlanmamış bir ECB enflasyon analizine atıf yaparak, buradaki değerlendirmeleri erken bir faiz artışına yönelik beklentileri yükselttiğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası ise söz konusu haberi yalanladı. Bankadan yapılan açıklamada ECB Başekonomisti Philip Lane'in 2025'e kadar yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşılacağı yönünde açıklama yaptığı iddiaları reddedildi.

ECB, yaptığı açıklamada, "FT’nin haberi doğru değil. Philip Lane analistler ile yaptığı herhangi bir görüşmede Euro Bölgesi’nin yüzde 2 enflasyon hedefine AMB’nin projeksiyon ufkunun sona ermesinin hemen ardından ulaşacağını söylemedi" dedi.

Gazete, haberini ECB’nin önümüzdeki iki yılda faiz artırımına gitme yolunda olduğunu işaret eden yayımlanmamış banka içi modellere dayandırmıştı.

ECB, Lane’in çarşamba günü katıldığı kamuya açık bir etkinlikte, ECBnin, yüksek seviyeli parasal teşvikte ısrarlı olarak, yüzde 2 hedefine zamanla, belli bir tarih vermeden, ulaşabileceğini açık bir dille anlattığını kaydetti.

Öne Çıkanlar