Kılıçdaroğlu: 'Dünyanın bütün demokratları birleşin'

Kılıçdaroğlu: 'Dünyanın bütün demokratları birleşin'
'Marx 'dünyanın bütün işçileri birleşin' diyordu, şimdi yeni bir söylemle yola çıkmak zorundayız. 'Dünyanın bütün demokratları birleşin' demeliyiz.'

DİSK'in 16. olağan genel kurul toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'ye eleştirilerde bulundu. "İş bilenler devleti yönetebilir" diyen Kılıçdaroğlu, "Siz ayakkabı kutusunda rüşvet alan birini başka bir ülkeye büyükelçi olarak atıyorsanız; orada büyük bir sorun var demektir" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, "Karl Marx bir dönem 'Dünyanın bütün işçileri birleşin' diyordu. Şimdi geldiğimiz 21 YY'da otoriter rejimlerin giderek güç kazandığı bir ortamda yeni bir söylemle yola çıkmak zorundayız. Dünyanın bütün demokratları birleşmek zorundayız" dedi.

Kurulda konuşan Kılıçdaroğlu sendikalara, "Şimdi EYT'liler var. Kendi sorununuza sahip çıkarken bilgiye dayalı söylem çok önemlidir. 1974'de kabul edilen bir kanun var. Yıl 2020. 9. aile sigortası uygulanmıyor neden talep etmiyorsunuz. Emeklilik yaşı 65. 1 yıl işsizlik maaşı alacaksınız. Eee sonra nasıl geçineceksiniz. İşte orada aile sigortası devreye giriyor. Sendikalar bunu talep etmiyor. Neden talep etmiyorsunuz" şeklinde seslendi.

"2008'de sosyal güvenlik yasası reform diye toplumun önüne kondu. Bazı sendikalar karşı çıktı, bazıları destekledi. Niçin EYT'liler var? Kaç işçi, kaç sendikacı bunun farkında? Kişi prim ödeme gün sayısı dolunca işi bırakıyor. Çünkü çalışıp yaşı doldursa alacağı emekli aylığı düşecek. Siz böyle bir reform dünyada gördünüz mü?"

'SENDİKA TAŞERON İŞÇİYE ÇÖZÜM BULSUN'

Kendi belediyelerinde de taşeron işçi çalıştıran Kılıçdaroğlu, "Hala taşeron işçiler var, apartman görevlilerinin çocuklarının güneş görmeye hakkı var mı? İyi eğitim görmeye hakkı var mı? Sendikacı olmak sadece işçinin sorunlarıyla ilgilenmek değil, Türkiye'nin ve dünyanın sorunlarını yakından izlemek ve çözüm üretmektir.

Ekonomide gelişmekte geriye giden bir ülkeyiz. Bunun çok değişik nedenleri var. Türkiye freni patlamış bir kamyon gibi yokuş aşağı gidiyor. Hepimiz bu kamyonun içindeyiz.

Marx "dünyanın bütün işçileri birleşin" diyordu, şimdi otoriter rejimlerin güç kazandığı bir ortamda yeni bir söylemle yola çıkmak zorundayız. "Dünyanın bütün demokratları birleşin" demeliyiz.

Kılıçdaroğlu devamında, "Türkiye üreten bir ülke olmak zorunda. Güçlü bir sosyal devlet kurmalısınız. İşsizlik dolayısıyla hiçkimsenin kendisini yakmadığı bir ülkeyi güçlü bir sosyal devlet kurarak önleyebilirsiniz.Demokratik bir ülke 2 şekilde oluşturuldu. Bir özgürlük ve bağımsızlık. İki savaş meydanlarda kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle de taçlandırılmalı" sözlerini ifade etti.

(HABER MERKEZİ)

 



 

Öne Çıkanlar