'Bahçeli- Erdoğan pazarlıklarda yeni bir aşamaya geldi'

'Bahçeli- Erdoğan pazarlıklarda yeni bir aşamaya geldi'
Korkusuz yazarı Ahmet Takan, ittifakın perde arkasında Bahçeli'nin Erdoğan'dan talep ettiklerini yazdı.

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, "Gerek anayasa gerek seçim kanunu değişiklikleri hakkında AKP ile MHP arasında görüşmeler devam ediyor ama belirgin uzlaşı yok. O yüzden siz, liderlerin kürsü konuşmalarında birbirlerini yağlayıp yıkamalarına pek de kulak asmayın!.." değerlendirmesini yaptı. 

Takan, "Tercihli oyla mebus seçmek ister misiniz?" başlıklı yazısında "Türkiye’de 1991’de tercihli oy sistemi ile milletvekili seçimi yapılmıştı. AKP ve MHP ‘bunu yeniden getirebilir miyiz’in üzerinde çalışıyormuş" bilgisini verdikten sonra Anayasa Mahkemesi’nin kapatılması da gündemde diye yazdı.

Bahçeli’nin daha önce Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmasını istediğini hatırlatan Takan, "Siyasi partilerin kapatılma davalarında yetkinin Anayasa Mahkemesi’nden alınıp Yargıtay’a verilmesi konuşuluyor" dedi. 

Kaleme alacağım kulis bilgilerinin çok ilginizi çekeceğinden eminim" diyen Takan’ın yazısının bazı bölümleri şöyle:

"MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmasını istemişti. Bu talebini defalarca açıktan dile getirdi. AKP ile MHP arasında yapılan pazarlıklarda bu konuda yeni bir aşamaya gelindiğini duydum. Siyasi kulislerdeki iddiaya göre, MHP, siyasi partilerin kapatılma davalarında yetkinin Anayasa Mahkemesi’nden alınıp Yargıtay’a verilmesini istiyor. MHP’nin gerekçesi; ‘Madem partiler hakkında kapatılma davalarını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı açıyor. O zaman kapatma davalarına bakma ve karara bağlama yetkisi de Yargıtay’a verilsin’ diye özetleniyor. AKP, MHP’nin ısrarlı teklifini düşünüyormuş…"

"MHP’nin diğer bir isteği de partili cumhurbaşkanı konusunda anayasa değişikliği. Bu konunun anayasa da net olarak belirtilip, cumhurbaşkanın parti genel başkanı olamayacağı ve sadece üye olarak kalabileceği yönündeki açık hükmün anayasada yer almasını istiyormuş. AKP, MHP’nin teklifini ciddi ciddi düşünüyormuş…"

"Siyasi kulislerde AKP ve MHP’nin üzerinde çalıştığı seçim kanunu değişikliği konusunda pek çok iddia dolaşıyor. Teyitli iddialardan bir yüzde 7 seçim barajında anlaşmanın dışında henüz bir ilerlemenin olmadığı… Kulağıma gelen en yeni ve taraflardan da ‘üzerinde konuşulduğunu’ teyit aldığım iddia ise çok çarpıcı. Hatırlarsınız; Türkiye’de 1991’de tercihli oy sistemi ile milletvekili seçimi yapılmıştı. AKP ve MHP ‘bunu yeniden getirebilir miyizin’ üzerinde çalışıyormuş.

Tercihli oy sistemine AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın pek de razı geleceğine inanmıyorum. Neden?.. Çünkü 1991 seçimlerinde Tayyip Erdoğan’ın çok acı bir tecrübesi var. O yüzden –detaylarına fazla girmeyeceğim- Erdoğan, Refah Partisi İstanbul Milletvekilliğini Mustafa Baş’a kaptırmış ve sonrada partide büyük kriz yaşanmıştı. Mustafa Baş, ortalığın sakinleşmesi için bir süre yurt dışına gönderilmişti!.."

Öne Çıkanlar