Barış Akademisyenleri beraat beklerken polis engeli

Barış Akademisyenleri beraat beklerken polis engeli
Mahkeme, savcının 'AYM kararını dikkate alarak tekrar mütalaa hazırlamak istiyorum' talebini kabul ederek davayı ay sonuna erteledi.

Fatma YÖRÜR


ARTI GERÇEK - Adli yılın açılmasıyla birlikte "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza attıkları için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla haklarında dava açılan Barış Akademisyenleri'nin ilk duruşması bugün Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görüldü.

Duruşmaya başlamadan önce adliye güvenliği avukatlara engel çıkardı. Arama mevzuatında avukatların çantalarında fiziki arama yapılamayacağı, yalnızca X-ray cihazlarından geçirilebileceği belirtilirken, polisler duruşmaya yetişmeye çalışan avukat Meriç Eyüboğlu'na özel arama dayatmasında bulundu.

Duruşma için adliyeye girmek isteyen Barış Akademisyenleri'nin avukatı Meriç Eyüboğlu'nun çantası aranmak istedi. Çantasının aranmasına izin vermeyen avukat ise duruma tepki gösterdi.

'AVUKATA GÜVENMEK ZORUNDASINIZ'

Duruşmayı takip etmek için Çağlayan Adliyesi'nde olan CHP Milletvekili Turan Aydoğan polislere "Yargı bileşeni avukatlarsa avukatlara güvenmek zorundasınız. Avukat beyanı yok sayılıyor. Potansiyel suçlu sayılıyor" şeklinde tepki gösterdi. Tepkilere polisin yanıtı "Çantanızda şüphe görüyoruz, hiç germeyin, çantanızı verin" oldu.
Turan Aydoğan, Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada "Konunun burada tıkanmaması gerekiyor. Güvenlik görevlilileri başka bir alternatifleri varsa onu uygulaması gerekiyor. Ama ulvi olan savunma avukatının duruşmadan engellenmemesidir, duruşmaya katılabilmesinin sağlanmasıdır. O yüzden arkadaşımız mahkeme başkanıyla görüşüyor" dedi.

'KONU ARTIK TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİNİ İLGİLENDİRİYOR'

"Mahkeme başkanının duruşmanın inzibatının sağlanması ifadesinden anlanması gereken duruşmanın sadece güvenlik tedbirlerinin alınması değildir, duruşmanın sağlıklı koşullarda oluşmasının da önününün açılmasıdır" diyen Aydoğan, devamında şunları söyledi:

"Bu saatten sonra bu konu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nı ilgilendiriyor, İstanbul Barosu ve Türkiye Barolar Birliği'ni ilgilendiriyor ve bu mahkemenin başkanını ilgilendiriyor. Ben bu meslekten gelen bir kişiyim. Meslektaşlarımın beyanlarına itibar edilmeyen bir hukuk sisteminin çözümcül olduğunu düşünmüyorum" dedi.
Söz konusu engellemeler nedeniyle avukat 40 dakika boyunca duruşmaya giremedi. 

AKADEMİSYENLER BERAAT BEKLERKEN, MAHKEME DAVAYI ERTELEDİ

Avukatın çantasına Baro temsilcisinin bakması sonrası Avukat Eyüboğlu duruşmaya gidebildi. 36. Ağır Ceza Mahkeme'de görülen duruşmada savcı mütalaayı hazırlamadığı için ek süre istedi. 

Avukat Meriç Eyüboğlu Anayasa Mahkemesi'nin kararını sunarak İzmir'de  yerel mahkeme kararını örnek gösterdi. Avukat Eyüboğlu, "Bugün Barış Akademisyenlerine ilk beraatı sizin vermenizi umuyorduk. Keşke sayın savcı mütalaasını hazırlasaydı" dedi.

Savcı ise "AYM kararını dikkate alarak tekrar mütalaa hazırlamak istiyorum" şeklinde görüş bildirdi.
Savcının ek süre talebini kabul eden mahkeme duruşmayı 30 Eylül'e erteledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar