'Barzani’nin serveti ve yolsuzlukları araştırılmalı'

'Barzani’nin serveti ve yolsuzlukları araştırılmalı'
Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin servetine ilişkin açıklanan belgeleri değerlendiren gazeteciler, yolsuzluk kaynağının araştırılıp, soruşturulması gerektiğini söyledi.

Merkezi Amerika’da bulunan Government Accountability Project isimli kuruluşta çalışmalar yürüten araştırmacı gazeteci Zack Kopplin, Barzani ailesinin yasadışı servetine ilişkin uzun zaman çalıştığı dosyayı kamuoyuyla paylaştı.

Mesrur Barzani’nin Miami’de 18.3 Milyon değerinde 12 bin metrekarelik mülk satın aldığı ve kardeşi Muksi Barzani’nin de adına kayıtlı birçok mülkü olduğu ifade ediliyor.

Zack Kopplin, "Cowboy Drugstore" (Kovboy Eczanesi) adlı makalesinde, Kaliforniya ve Virginia’daki malikaneler de dahil olmak üzere toplam değeri 75 milyon doları bulan dört gizli mülkü deşifre ederek, Barzani ailesinin gizli servetini deşifre etti. Kopplin’in American Prospect’te yayınlanan son makalesi, Barzanilerin Amerikan topraklarındaki gizli serveti hakkında yayınlanan ilk belgeli kanıt oldu.

Barzani ailesinin açıklanan belgelerde belirtilen rakamların çok daha fazlası olduğu belirtiliyor. Zack Kopplin, Barzani ailesinin 50 milyar dolara kadar parayı kontrol ettiğini belirtiyor. Zack Kopplin, toplu olarak, aile yalnızca bu dört mülk için 75 milyon doların üzerinde ödeme yapığını söyledi.

Barzani ve ailesinin servetine ilişkin açıklanan belgelere ilişkin RojNews’e konuşan Çemçemal’deki gazeteciler, dünyada böyle yolsuzlukla anılan bir hükümetin olmadığını söyledi.

'PARALARI HESABINA GEÇİRİYOR'

Gazeteci Siware Bilal, Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki güvensizliğe dikkat çekerek şunları söyledi: "Etrafa bakarsanız, yetkililerle alt sınıf arasında gelir farkı olduğunu ve bu fark uçurum kadar büyüktür. Bu aynı zamanda Kürdistan Bölgesi’nde sayısız yolsuzluk olduğunun da bir göstergesidir. Bu ülkenin sermayesinden ve bütçesinden istifade edenler yetkililer ile onların yakınları, çocuklarıdır. Kürdistan Bölgesi Başbakanı’nın Miami’deki villası yolsuzluk örneklerinden biri. Bu sorunun kaynağı araştırılmalıdır, soruşturulmalıdır" diye belirtti.

Hükümetin ve yetkililerin yolsuzluklarının bir kısmının sebebinin halkın sessizliği olduğunu belirten Gazeteci Siware Bilal, "Dünyanın herhangi bir yerindeki yetkililer, ülkenin parasını, kaynaklarını yolsuzlukla hesabına geçirirse, bir sonucu olur. Kaddafi ve onun gibi çok sayıda kişi bu muameleleri gördü" dedi.

18 MİLYON DOLARLIK VİLLA

Gazeteci Hêmin Ehmed ise şunları söyledi, "Son günlerde Almanya Başbakanı Angela Merkel görevi bıraktı ve yanında hiçbir şey götürmedi. Saltanatı sırasında çevresine akraba tayin etmemiştir. Ancak Kürdistan Bölgesi Başbakanı 18 milyon dolara villa alıyor. Hırsızlık ve rüşvet yoksa bu para nasıl elde edildi? Dünyada böyle bir hükümet yok. Yolsuzluk açısından, sadece kendisine benziyor. Her işin bir başı ve sonu vardır. Bir gün bu hükümetler ve yetkililer tarih olacak, yolsuzluktan ve kötülükten kaybolup gidecekler. Biz görmezsek bile torunlarımız bu iktidarın gideceğini, kaybedeceğini görecektir." (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar