Batman'daki çocuk istismarı Meclis gündeminde: Musa Orhan'ın serbest bırakılması hatırlatıldı

Batman'daki çocuk istismarı Meclis gündeminde: Musa Orhan'ın serbest bırakılması hatırlatıldı
HDP milletvekilleri İçişleri ve Adalet Bakanlıklarına yanıtlaması için soru önergesi verdi.

ARTI GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca Batman Gercüş'teki çocuk istismarına ilişkin Adalet Bakanlığı'na; HDP Urfa Milletvekili Aşe Sürücü ise İçişleri Bakanlığı'na soru önergesi verdi. 

Aralarında asker, polis ve korucuların da olduğu 27 kişinin isminin geçtiği 15 yaşındaki çocuğa istismarla ilgili sosyal medya paylaşımlarında bulunanlar hakkında adli işlem başlatıldı. Çocuk istismarını haberleştiren Jinnews’in haberine de bu sabah erişim engeli getirilmişti.

Batman Milletvekili Uca, Adalet Bakanlığı'na verdiği önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:

"1- Gercüş’te yaşanan bu olayla ilgili kaç kişi hakkında soruşturma başlatılmıştır?

2- Devletin kolluk kuvvetlerinin karıştığı bu tür olayların, Kürtlerin yoğun yaşadığı illerde sıkça meydana gelmesi tesadüf müdür? Yoksa bu bilinçli bir politika mıdır?

3- Bu sistematik istismarın sorumlularının yargılanmasını sağlamaya yönelik herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?

4- Olayı araştıran gazetecilerin haber yapmaları neden engellenmektedir? Haber yapılan siteye erişim engelinin nedeni ve hukuki dayanağı nedir? 

5- Haber erişiminin engellenmesiyle bu olay örtbas edilmeye mi çalışılmaktadır? Öyle ise kimler ne için korunmaktadır?

6- Çocuğun üstün çıkarının korunması amacıyla yargılamanın mağdur çocuk açısından psikolojik olarak sorunsuz geçmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile koordineli bir çalışma planlanmakta mıdır?

7- Kolluk kuvvetlerinin doğrudan isminin geçtiği kaç istismar davası mevcuttur? Hangi ilde kaç vaka vardır?

8- Son bir sene içinde Batman’da kolluk kuvvetlerinin karıştığı kaç istismar vakası meydana gelmiştir? Sorumlularla ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Bu vakalarla ilişkili olarak kaç kişi tutuklanmıştır?

Urfa Milletvekili Sürücü ise, yine aynı şehirde 'nitelikli cinsel saldırı' ve intihara sürükleme suçundan tutuklanıp 1 hafta sonra tahliye edilen uzman çavuş Musa Orhan'ı hatırlatarak İçişleri Bakanlığı'na şu soruları yöneltti:

"1- Uzman Çavuş Musa Orhan’ın serbest kalmasının bu olayları tetiklediğini düşünüyor musunuz?

2- Batman Valiliği’nin açıklaması soruşturmanın seyri açısından kamuoyunda ciddi şüphe yaratmıştır. Bu konuda bir soruşturma yürütecek misiniz?

3- Kafesi olan ve iddialara göre fuhuşa aracılık eden uzman çavuş tespit edilebildi mi?"

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar