Belediyelerin yabancı diplomatlarla görüşmeleri bakanlık iznine bağlandı

Belediyelerin yabancı diplomatlarla görüşmeleri bakanlık iznine bağlandı
Valilik, İBB'ye gönderdiği yazıda, 'Üst düzey devlet zevatının yabancı diplomatlarla görüşmesi Dışişleri iznine bağlanmıştır' dedi. İmamoğlu, kararı 'çürümüşlük' olarak değerlendirdi.

İstanbul Valiliği'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği yazıda, belediyelerin Türkiye’deki diplomatik misyon temsilcileriyle yapacağı görüşmelerin Dışişleri Bakanlığı’nın iznine bağlandığı belirtildi. Karara tepki gösteren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bu hamlelerin, sadece ve sadece merkezi idarenin, toplum nezdindeki ne yazık ki çürümüşlüğünü göstermek konusundan başka bir sürece dair anlamı yoktur" dedi.

İBB'ye gönderilen yazıda, "Cumhurbaşkanlığının 03 Haziran tarihli yazısında, ülkemizde akredite büyükelçi, maslahatgüzar, başkonsolos ve uluslararası kuruluş temsilcileri başta olmak üzere yabancı temsilcilik mensuplarının Sayın Bakanlarımız ve Valilerimiz dahil üst düzey zevattan ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluş yetkililerinden telefon görüşmesi de dahil olmak üzere randevu taleplerinin re'sen karşılanmaması, taleplerin Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü üzerinden yapılması gerektiği konusunda yönlendirilmesi ve Dışişleri Bakanlığımız görüşünün alınması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunun belirtildiği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığının 21 Haziran 2022 tarihli sayılı yazısında ifade edilmiştir" denildi.

Ayrıca "Bu kapsamda, yabancı temsilcilik mensuplarının randevu talepleri konusunda Cumhurbaşkanlığının 03 Haziran 2022 tarihli yazısında belirtildiği şekilde hareket edilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim" ifadelerine yer verildi.

‘NE YAZIK Kİ ÇÜRÜMÜŞLÜK’

Florya’daki İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Kampüsü’nün resmi açılışında yaptığı konuşmasında valiliğin kararına tepki gösteren İmamoğlu, şunları söyledi:

"Dünyanın en önemli metropollerinden biri konumundaki İstanbul’un tarihi, siyasi, iktisadi, mali, sanayi, turizm, ulaşım, iklim, gençlik, kültür, iklim krizi ve çevresel anlamlarda lider şehir olacak potansiyeli var. Yerel yönetimlerin bölgesel ve küresel ölçeklerde kent diplomasisi işbirliği ve ortak çalışmalar yürütebilmesine yönelik yetkilerin genişletilmesi, bu reformun ana başlıklarını oluşturacaktır. Tam da herhalde bunu söyleyeceğini duydular, benim büyükelçiliklerle görüşmem konusunda bana kısıt getirmeye karar verdiler ve derhal mektup yazdılar bu hafta. Bu hamlelerin, sadece ve sadece merkezi idarenin, toplum nezdindeki ne yazık ki çürümüşlüğünü göstermek konusundan başka bir sürece dair anlamı yoktur."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar