Beraat kararına karşı çıkan AKP'liler Meclis'te gerilim yarattı

Beraat kararına karşı çıkan AKP'liler Meclis'te gerilim yarattı
Gezi davasında, Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 9 kişinin beraat etmesini protesto eden AKP'li vekiller Meclis'te tartışma çıkardı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Gezi davasında, iş insanı Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen 9 sanığın beraatine karar vermesinin ardından AKP'li vekiller Meclis'te kararı protesto ederek muhalefet partisi milletvekilleriyle tartışma yaratmaya çalıştı.

'GEZİ'YE 'EŞKIYALIK' DEMEK 30 MİLYONA 'EŞKIYA' DEMEKTİR'

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un, Gezi'ye yönelik kullandığı 'Vandalizm' ve 'eşkıyalık' tanımlamalarına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AKP Grup Başkanvekili Muş'a "Gezi’ye eşkıyalık demek 30 milyona eşkıyalık demektir" karşılığı verdi.

CHP: DEMOKRASİ BİR TEPKİ VE PROTESTO REJİMİDİR

Meclis'teki Gezi davası gerginliği CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın, davada tutuklu tek sanık Osman Kavala'ya da tahliye kararı çıktığını duyurmasının ardından başladı. Demokrasinin bir tepki ve protesto rejimi olduğunu belirten Altay, konuşmasını "Bir ülkede insanların, tepki ve protesto haklarını kullandıklarında kriminalize ve terörize edilmelerinin, 'terörist' diye yaftalanmalarının ne yönetenlere ne de yönetilenlere hiçbir faydasının olmadığının bilinmesi gerekiyor. Gezi, baskıya karşı bir tepki, doğa ve çevre hassasiyeti, yeşil şehir duyarlılığıdır. Gezi halkın refahı, huzuru ve mutluluğunu istemekten ibaretti. Bu ve benzeri davaların artık Türkiye'de son bulması hepimizin dileğidir. Yargının gerçekten kelimenin tam anlamıyla bağımsız olarak iş göreceği bir Türkiye hayalimiz ısrarla sürmektedir" sözleriyle sürdürdü.

AKP: GEZİ BİZİM NAZARIMIZDA VANDALİZİMDİR

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın konuşmasının ardından söz alan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, mahkemenin verdiği her karara saygılı olduklarını ifade etse de Gezi eylemlerini 'Vandalizm' olarak nitelendirdi:

"Sanıklar mahkemece beraat ettirilmiş olabilir ama bir hak arama iddiasındaysanız, oradaki araçları ters çevirip yakmazsınız. Simitçinin tezgahını bile yakıp yıkmak, oraları dağıtmak, AKM'nin çatısına terör örgütlerinin paçavralarını asmak bir hak arama yöntemi değildir. Gezi bizim nazarımızda Vandalizmdir."

'VANDAL ARAYAN ÇADIR TUTUŞTURAN DEVLET GÖREVLİLERİNE BAKSIN'

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un ifadelerine tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Altay, 'Vandalizm'in, Gezi eylemlerinin sıcak döneminde, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e ait bir kavram olduğunu söyledi. Gezi parkında gençlerin içinde bulunduğu çadırların devlet görevlileri tarafından ateşe verildiğini hatırlatan Altay, "Bir Vandal arıyorsanız Gezi Parkı'nda insanlar içinde uyurken o çadırları tutuşturan devlet görevlilerine bakacaksınız. Herkes Vandalizm'e tevessül edebilir ama devlet Vandalizm'e tevessül etmişse ki öyledir; AKP'nin, Gezi'de devleti tefessüh ettirdiğinin çok açık resmini bugün de hepimiz görmüş oluyoruz" dedi.

'HDP: VANDALİZM'DEN BAHSEDECEKSEK, DÖNEMİN VALİSİ VE EMNİYET MÜDÜRÜNDEN BAHSEDELİM'

Tartışmaya, kendisinin de Gezi eylemlerine katıldığını hatırlatarak dahil olan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, "Vandalizm suçlamasını kesinlikle reddediyorum. Vandalizm'den bahsedeceksek 'FETÖ üyesi olmak' nedeniyle ceza alan dönemin Valisi Hüseyni Avni Mutlu ve dönemin Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'dan bahsetmek gerekir.

Tüm protestolara rağmen eylemleri 'Vandalizm' olarak nitelendirmeyi sürdüren AKP Grup Başkanvekili Muş, gezi eylemleri için bu kez 'eşkıyalıktır' nitelendirmesinde bulundu.

'BELEDİYE OTOBÜSLERİNİ MASKELİ POLİSLERİN YAKTIĞINI EN İYİ MUŞ BİLİR'

AKP'li Muş'un Gezi eylemlerine katılanları 'eşkıya' olarak tanımlamasına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Altay, Muş'a "Gezi'ye 'eşkıyalık' demek, 30 milyona eşkıya demektir. Belediyenin otobüsünü, yüzüne maske geçirip yakanların da ajan provokatör, polis olduğunu sayın Mehmet Muş gayet iyi bilmektedir" karşılığı verdi.

O dakikaya kadar tartışmaya katılmayan MHP'li milletvekilleri, 'Belediyenin otobüsünü, yüzüne maske geçirip yakanların da ajan provokatör, polis olduğunu sayın Mehmet Muş gayet iyi bilmektedir' ifadesinin ardından tartışmaya dahil oldu.  MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, CHP'li Altay'ın 'Ajan provokatörler polislerdir' ifadesinin düzeltilmesi gerektiğini, böyle bir genellemenin kabul edilemeyeceğini belirtti. MHP'nin talebi üzerine Altay, polis teşkilatını tümüyle itham etmediğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar