Bakanlıktan IMF iddialarına yanıt: Algı operasyonu
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin IMF'den 220 milyar dolar istediği iddialarına ilişkin 'yalan ve iftiraları şaşkınlıkla izlediklerini' belirtti.
Türkiye'nin IMF ile görüşmelerde bulunduğu ve hükümetin seçime kadar 20 milyar dolar, seçimden sonrası içinde 200 milyar dolar talep ettiği yönündeki iddialara hükümet kanadından cevap geldi.
Berat Albayrak yönetimindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasında, "Türkiye ekonomisi ile ilgili kriz beklentisi boşa çıkanların içine düştükleri hali, umutsuzlukla sarıldıkları yalan ve iftiraların ulaştığı boyutu şaşkınlık ve üzüntü ile izliyoruz" ifadelerine yer verdi.
Açıklamada, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma yapacağı yönündeki haberler sert bir dille yalanlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "IMF ile yolun kesişmesi dahi söz konusu değil" denildi.
IMF'DEN 220 MİLYAR DOLAR İSTENDİĞİ İDDİASI
Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, dünkü yazısında Türkiye'nin IMF ile görüştüğüne dair bir iddiada bulunmuş, detaylarla ilgili bazı bilgiler paylaşmıştı.
HÜKÜMET, IMF'DEN 220 MİLYAR DOLAR İSTEDİ
Takan'ın iddiasına göre, iki hafta önce ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Kürtlere saldırırlarsa Türkiye’yi ekonomik olarak mahvedeceğiz" tweet mesajını attığı sırada Türkiye'de bulunan gayriresmî IMF heyetiyle görüşmeler yapılıyordu.
Takan kulis haberindeki iddiasını şöyle dile getirmişti:
"IMF ile pazarlıklar devam ediyor. Hükümet seçime kadar 20 milyar dolar, seçimden sonrası içinde 200 milyar dolar istedi. IMF heyeti bu talebe temkinli yanaştı. Seçime kadar 5-7 milyar dolar seçimden sonrası için de 50 milyar dolar verebileceklerini bizimkilere bildirdiler. Ancak onu da şarta bağladılar. Suriye'de Türkiye'nin, ABD ile birlikte hareket etme şartına. Görüşmeler sürüyor."
IMF'NİN GÜNDEME GELMESİ ALGI OPERASYONU
Bakanlık'tan yapılan açıklamada, IMF'nin bu süreçte gündeme gelmesinin "algı operasyonu" olduğunu kaydedildi. Alınan tedbirler ve ortaya konulan stratejilerle ekonomideki güçlenmenin devam edileceği kaydedilen açıklamada, "IMF ile yolun kesişmesi dahi söz konusu değil" denildi.
Bakanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye ekonomisi ile ilgili "kriz" beklentisi boşa çıkanların içine düştükleri hali, umutsuzlukla sarıldıkları yalan ve iftiraların ulaştığı boyutu şaşkınlık ve üzüntü ile izliyoruz.
Tüm borçluluk oranları, borç çevirme oranları ve mali disiplin performansı ortaya konularak, Türkiye'nin; ne kredi açısından, ne de teknik destek açısından IMF ile yolunun dahi kesişmesinin söz konusu olamayacağı defalarca ortaya konulmuştur. Bu performansa rağmen, IMF konusunun gündeme getirilmesinin hiçbir tutarlılığının olmadığı, amacı belli bir algı operasyonu olduğu çok açıktır.
HASTALIKLI RUH HALİ TEHLİKELİ BOYUTTA
Türkiye hükümeti makamlarının açıklamalarını besledikleri kin ve nefret sebebiyle dikkate almayanların, iddialarının doğrudan IMF tarafından yalanlanmasına rağmen aynı tiyatroyu oynamaya devam etmelerinin tek bir nedeni vardır. Türkiye hükümetine zarar vermek için, Türk ekonomisine, Türk milletine zarar vermeyi göze almış bir akıl tutulması yaşanmasıdır. Bu hastalıklı ruh hali tehlikeli bir boyuta ulaşmıştır.
Türkiye ekonomisi güçlüdür. Türkiye ekonomisi hiçbir dış yardım ya da desteğe ihtiyaç duymadan yaşadığı spekülatif süreci atlatmıştır ve girdiği dengelenme sürecini başarı ile sürdürmektedir. Alınan tedbirler ve ortaya konulan stratejiler ile ekonomideki güçlenme devam edecektir." (EKONOMİ SERVİSİ)