Berkin Elvan davasında 8 yıl sonra karar açıklandı: Sanık polise 16 yıl hapis cezası

Berkin Elvan davasında 8 yıl sonra karar açıklandı: Sanık polise 16 yıl hapis cezası
Gezi direnişi sırasında polisin gaz fişeğiyle vurulan Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin görülen davada karar açıklandı.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Gezi Direnişi eylemleri sırasında başından hedef alınarak vurulan Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili açılan davanın karar duruşması İstanbul Adliyesi 17'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, sanık Fatih Dalgalı'yı kasten öldürme suçunu işlediğinin sabit olduğu gerekçesiyle 16 yıl 8 ay hapse çarptırdı. Sanık tutuklanmadı.

Mahkeme heyeti salonda yerini alırken, avukatlar duruşma da hazır bulundu. Kimlik yoklamasıyla başlayan davada sanık SEGBİS yoluyla duruşmaya katıldı. 
Heyet değişikliği nedeniyle İddianameyi elinden geldiğince incelemeye çalıştığını söyleyen mahkeme başkanı, adil bir karar almadan başka bir seçeneklerinin olmadığını söyledi. Mahkeme başkanı, "Somut delillere, kanuna ve vicdana uygun karar vermeye çalışıyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın" dedi. 

Elvan ailesinin avukatı Çiğdem Akbulut, başından beri delillerin karartılmaya çalışıldığını söyledi ve sanık Fatih Dalgalı’nın SEGBİS ile duruşmaya katılmasına itiraz ederek, "Sanığın sağlıklı teşhis edilememesinin sebebi onu buraya getirmeyen mahkemenizdir.  Sanık bıyık taktı, gözlük taktı. İlk duruşmalarda birebir yanında olan meslektaşlarımız da böyle düşündüler. Bu bizim fikrimiz olabilir ancak sanık gözlüğü aksesuar olarak taktığını söyledi, bu da sağlıklı teşhisi zorlaştırdı. Biz Fatih Dalgalı’nın cezalandırılmasını istiyoruz. Ama yalnız değil. Berkin’in kaçamamasına neden olan, sokağı gaza boğan polisin ve emri veren amirin de yargılanmasını istiyoruz. AYM ve AİHM bu konuda karar vermedi, size attı topu.  Biz bu dosyada sanığın cezalandırılmasını yalnız Berkin için istemiyoruz. Biz istiyoruz ki bundan sonra polis o tetiği çekerken bin kere düşünsün. Bunun sonucu ne olur düşünsün" dedi. 

Akbulut savunmasının ardından Berkin Elvan'ın vurulma anı duruşma salonunda izlendi.

Avukat Can Atalay beyanında, "Bir çocuğun Ramallah'ta veya Diyarbakır'da doğması suç mudur? Bu faaliyet bu topraklara yabancıdır. Bir çocuk Okmeydanı'nda yaşadığı ve Alevi olduğu için şüpheli kabul edilemez. Ancak ırk ayrımcılığı rejiminde olabilir" dedi.

ERDOĞAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Olay yeri keşfinin yapıldığı gün özel harekat polislerinin jandarmaya müdahale ettiğiyle ilgili tanıklığını anlatan Can Atalay, 'Taş atan çocuklara taş attıkları için ceza veriliyor. Ancak bu konuda eğitimli bir polisin hedef gözeterek yaptığı atışı elverişsiz buluyorsunuz. 5 binden fazla kişinin vücut bütünlüğüne zarar veren bir silah elverişsiz olabilir mi? O çocuk öldürüldükten sonra adalet talebi suçlulaştırılmaya çalışılıyor. O kadar ki miting meydanlarında annesi yuhalatıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sözleşmeli avukatları bu polisi savunuyor" diye konuştu.

Can Atalay, "'Emri ben verdim' diyen Cumhurbaşkanı hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.

'HASTANEYE GÖTÜRÜLMESİNE ENGEL OLDULAR'

Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan söz alarak, "Bir gün bize bir telefon geldi. İstanbul Valisi'nin sekreteriydi. Haziran'ın 5'iydi. Oğlumuzla birlikte valinin bizi beklediğini söyledi. Yalanla dolanla bizi Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürdüler. Çocuğumla Grup Yorum'u konuştular. Çocuğumu bilinç bir şekilde vurdular" dedi. Polislerin, oğlu Berkin Elvan'ın hastaneye götürülmesine engel olduğunu söyleyen anne Elvan, "Belki çocuğum yaşayacaktı. Sakat da olsa yaşayacaktı" dedi.

Berkin Elvan'ın ablası Özge Elvan, sanık polisin ceza almasıyla annesi Gülsüm  Elvan'ın biraz olsun acısının dineceğini ifade etti. 

Berkin Elvan'ın ablası Gamze Elvan ise, "Sana sesleniyorum. (Sanığı işaret ederek) Lütfen ölme! Ve vicdanınla boğuş. Hiçbir ceza bana Berkin'i geri getirmeyecek. Vereceğiniz ceza benim içimi soğutmayacak. Ne olursa olsun Berkin'in adını haykırmaya devam edeceğim" dedi. 

Dükkana yarım saat ara verilPolislerin, oğlu Berkin Elvan'ni hastaneye götürülmesine engel olduğunu söyleyen anne Elvan "Belki çocuğum yaşayacaktı. Sakat da olsa yaşayacaktı" dedi.

Berkin Elvan'ın ablası Özge Elvan, sanık polisin ceza almasıyla annesi Gülsüm  Elvan'ın biraz olsun acısının dineceğini ifade etti. 

Berkin Elvan'ın ablası Gamze Elvan ise," Sana sesleniyorum. (Sanığı işaret ederek) Lütfen ölme! Ve vicdanınla boğuş. Hiçbir ceza bana Berkin'i geri getirmeyecek. Vereceğiniz ceza benim içimi soğutmayacak. Ne olursa olsun Berkin'in adını haykırmaya devam edeceğim" dedi.

SANIK POLİS: DEVLETİME HİZMET ETTİM 

Duruşma verilen yarım saatlik aranın ardından sanık polisin savunmasıyla devam etti. 

Sanık polis Fatih Dalgalı, "Gaz fişekleri yüksek derecede ısı çıkarır. Berkin Elvan'ın kafasında yanık izi yok. Ben baştan beri devletime hizmet ettim, etmeye de devam edeceğim. Beraatımı talep ediyorum" dedi.

Sanık polisin avukatı,  Berkin'in kafasında ZET fişeği nedeniyle ısı kaynaklı bir yanık olmadığını söyledi. Sanık avukatı, bunun nedeninin ortaya çıkarılmasını istedi. Avukat, suçun maddi unsurları olmadan müvekkilinin cezalandırılmasının vicdanına sığmadığını söyledi.

Sanık avukatı: "Bir kişinin telefonunun o bölgeden sinyal vermesi o kişinin orada olduğu anlamına gelmez. Telefonunun oradan sinyal vermesi de suçu onun işlediği anlamına gelmez."

8 YIL SONRA GELEN KARAR

Sanık polis, suçlamaları kabul etmeyerek beraatini talep etti. Mahkeme heyeti, yarım saat sonra hükmü açıklayacağını söyledi. Duruşmaya ara verildi.

Mahkeme, Fatih Dalgalı'yı kasten öldürme suçunu işlediğinin sabit olduğu gerekçesiyle 16 yıl 8 ay hapse çarptırdı. Yurt dışı çıkış yasağı verilen sanık, Yargıtay kararı onarsa tutuklanacak.

ANNE GÜLSÜM ELVAN: 16 KİLOYA 16 YIL

Kararın ardından konuşan Berkin Elvan'ın annesi, sanık polise verilen cezaya, "16 kiloya 16 yıl...Çocuğum için emir veren kişi yargılanana kadar durmayacağım" diye isyan etti.

DURUŞMA ÖNCESİ BASIN AÇIKLAMASI

Duruşma öncesi adliye önünde Berkin Elvan'ın ailesi, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcilerini ve çok sayıda kişinin katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. 

Elvan'ın 8 yıl önce, daha 14 yaşındayken evinin sokağında polisin attığı o gaz fişeği ile öldürüldüğünü hatırlatan Taksim Dayanışması'ndan Akif Burak Atlar, bugüne kadar 20 duruşma yapıldığını ve davanın her her aşamasında çelişkili beyanlar, karşılığı olmayan ifadelerle karartılan deliller tarafsızlığı şüpheli raporlarla dolu duruşmaların birbirini izlediğini vurguladı. 

Burak Atlar, "Berkin'imiz için adalet talebimizi Berkin'in koşup oynadığı sokaklarda, meydanlarda, parklarda, adalet saraylarında ve mahkeme salonlarında haykırırken, Berkin'imizi vuran polis sekiz yıldır görevine devam etti, mahkeme başkanı olarak Gezi Direnişini sosyal medya hesaplarında 'vandallık' olarak tanımlayan Mehmet Galip Perk atandı. 5 senedir Berkin için adaletin peşinden koştuğumuz dava sürüncemede bırakıldı" dedi. 

Mahkemeye tepkiler üzerine yeni bir heyet atansa da bu davanın tarafsızlığının ilk duruşmadan bu güne şüpheli olduğunu ifade eden Atlar, "29 Ocak 2021 günü görülen bir önceki duruşmanın mütalaasında Berkin'imizi gaz fişeği ile öldüren sanık Fatih Dalgalı'nın 'bilinçli taksirle ölüme neden olmak" suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yla kadar hapsi talep edildi. Davaya ilişkin kararın verilmesine beklediğimiz bugünkü duruşmada da, sekiz yıldır birlikte haykırdığımız talebimizi yineliyoruz. Berkin için adalet istiyoruz! Katillerin, ödül gibi cezalarla korunmasını, gerçeklerin karartılmasını kabul etmiyoruz. Hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, katillerin, faillerin yargı tarafından korunduğu bir ülkede üstümüze çeken karanlık her gün daha çok büyüyor" dedi.

Öne Çıkanlar