Moliere’in 358 yılık oyununun ‘Kürtçe’ sahnelenmesine yasak

Moliere’in 358 yılık oyununun ‘Kürtçe’ sahnelenmesine yasak
Adana Valiliği, Moliere’in 358 yılık oyunu 'Tartuffe'ün Kürtçe sahnelenmesini 'uygun görülmemiştir' diyerek yasakladı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda oynanması beklenen Moliere’in 358 yılık oyunu 'Tartuffe'ün Kürtçe sahnelenmesini Adana Valiliği tarafından yasaklandı. Adana Valiliği'ne tiyatro oyunu için yapılan başvuru reddedildi. Adana Valiliği, "Tartuffe" adlı Kürtçe oyununu seyirciyle buluşmasını "uygun görülmemiştir" diyerek, yasakladı.

Valiliğin yasaklama kararından şu ibarelere yer verildi: "...06 Haziran 2022 tarihinde saat 20.00’de Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda sergilenmek istenilen "Tartuffe" isimli tiyatro oyunu, 5442 sayılı İl İdare Kanunun 11. Maddesinin (c) fıkrası hükmü gereğince, Valilik Makamının 03.06.2022 tarih ve 62837sayılı oluru ile uygun görülmemiştir."

‘YASAKLAMA KARARI KÜRTÇEYE OLAN TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜN GÖSTERGESİDİR’

Öte yandan Adana Valiliği'nin aksine Mersin Valiliği, kentte 6 Haziran'da seyirciyle buluşacak olan "Tartuffe" adlı Kürtçe oyununa dair yapılan başvuruya "uygun görüldü" diyerek, izin verdi. Yasaklama kararına tepki gösteren organizatör Suat Ekin, olaylarının Kürtçe olduğu için Adana Valiliği'nce yasaklandığını ancak Mersin Valiliği'nin aynı oyuna izin verdiğini söyledi. Ekin, "Normalde salon etkinliklerinde valilikten izin almaya gerek yok. Ama CHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, tiyatro oyunu Kürtçe olduğu için ısrarla bize ‘valilikten izin alacaksınız, yoksa oynatamayız’ dediler. Yasaklama kararı Kürtçeye olan tahammülsüzlüğün göstergesidir. İzin için Adana Valiliği'ne başvuru yaptım. Valilik Güvenlik Şube'yi aradı. Onlar da beni arayarak, 'oyununuz Türkçe mi, Kürtçe mi?' diye sordu. Bende, fark eder mi? Diye sordum. Bana, sıkıntı yok. Git, valilikten kâğıdınızı alın. Orada cevabını alırsınız' dediler. Kâğıda 'uygun görülmediğinin' yazıldığını gördüm. Bu durum Kürtçeye olan tahammülsüzlüğün göstergesidir. Bunu kabul etmiyoruz" dedi.

Oyun, dini inançlarına körü körüne bir saflıkla bağlı zengin bir adamın evine yerleşen ve ona kendini dine adamış bir sofu rolü oynayarak malını, mülkünü, kızını ve hatta karısını elinden almaya çalışan bir sahtekarın öyküsünü anlatıyor.

Öne Çıkanlar