BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi: Türkiye'deki Suriyeliler çok fazla olanağa sahip

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi: Türkiye'deki Suriyeliler çok fazla olanağa sahip
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Şanlıurfa ve Gaziantep’te incelemelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, yaptığı Türkiye ziyareti kapsamında Şanlıurfa ve Gaziantep’te incelemelerde bulundu. Grandi, jyaptığı incelemelerin ardında basın toplantısı düzenledi. Türkiye'deki Suriyelilerin çok fazla olanağa sahip olduğunu ve Türkiye'nin pozitif bir mülteci politikasına sahip olduğunu söyleyen Grandi Afganistan’daki durum hakkında da, "İlk hedefimiz insani ihtiyaçların karşılanmasıdır. Taliban ile bu konuda müzakerelerde bulunacağız" ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar’dan Cengiz Anıl Bölükbaş’ın haberine göre; Türkiye'deki ziyaretini tamamladığını söyleyen Grandi, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye gelmek istediğini ancak gelemediğini belirtti.

Suriye'deki savaşın 10 yılı itibari ile Türkiye'ye gelmek istediğini dile getiren Grandi, "Sizlerin de bildiği üzere Türkiye son yıllarda en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda. Türkiye'de bulunan 4 milyon mültecinin 3,7 milyon civarı Suriyeli. Geri kalanında ise Afganlar çoğunlukta. Burada bahsettiğimiz Afganlar, Afganistan'daki krizden daha önce olan gelmiş bulunan Afganlar" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da görüştüğünü aktaran Grandi, "Ankara'daki ziyaretlerimi takriben Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlarla görüştüm. Urfa ziyaretimden sonra buraya geldim. Yerel projeleri izleme şansım oldum. Türkiye'nin çok pozitif bir mülteci politikası var. Suriyeliler çok fazla olanağa sahip. Bu politikalar sayesinde her şeye erişim sağlayabiliyorlar. Tabii bu cömert politikanın hem hükümet hem de burada yaşayan insanlar için bazı bedelleri oluyor. Bu gibi konulara eğilmek gerekiyor. Ankara'da en son böyle bir durum yaşadık. Bu huzursuzluklara eğilmek gerekiyor" dedi.

'EN İYİ ÇÖZÜM EVLERİNE GİDEBİLECEKLERİ KOŞULLARIN OLUŞMASI'

Suriye'deki savaşın yıllar geçmesine rağmen bir siyasi çözüme ulaşmış olmadığını hatırlatan Grandi, bu çözümle mültecilerin eve dönmeleri gerektiğini ve bunun en uygun çözüm olduğunu ifade etti.

Suriye'deki sorunun çözümü için çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Grandi, şunları söyledi:

"Bu süreçte yönetsel ve insani kurumlar Suriye'deki insanlar için çalışmalarını devam ettirecek. Bu sürecin sonunda umuyoruz ki gerekli koşullar sağlanmış olacak ve insanlar memleketlerine geri dönebilecek."

'AFGANİSTAN'DA HEDEFİMİZ İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI'

Konuşmasının son bölümünde Taliban örgütünün yönetimi ele geçirdiği Afganistan'daki gelişmelere değinen Grandi, 3,5 milyon kişinin yerinden edilmiş durumda olduğunu belirtti.

Bu sayının 500 binin Taliban ile çatışmaların ardından olduğunu aktaran Grandi, "Bahsettiğimiz çatışma durumu neredeyse bitmiş durumda ve bizim ilk hedefimiz oradaki insani ihtiyaçların karşılanmasıdır. Yakın zamanda kış ayları yaklaşıyor. Afganistan çok soğuk oluyor. Yerlerinden edilmiş olanların daha fazla yardıma ihtiyacı olacak" dedi.

Halkın ihtiyaçlarının karşılanması için Taliban'la görüşmeleri sürdüreceklerini belirten Grandi, "Bunların farkında olarak Taliban ile ihtiyacı olan insanlara yönelik müzakerelerimize devam edeceğiz. Şu ana kadar büyük bir popülasyonun sınırlara geldiğine yönelik gözlemimiz yok. Ama durum kötüleşirse insanların sınırları aşmaya çalıştığını görebiliriz. Yardımlar hemen ulaşmalı ki daha büyük bir insani krizle karşılaşmayalım" ifadelerini kullandı.

"Bazı Afganların bazı ülkelerde bir güvenlik ihtiyacı aradığını görebiliriz" diyen Grandi, "Bu durumda uluslararası camianın yardım etmesi gerekiyor. Zaten İran, Pakistan ve Türkiye'de Afganlar var. Onların ihtiyacının karşılanması önemli bir noktada" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar