Boğaziçi Üniversitesi'nde 45 öğrenci gözaltına alındı

Boğaziçi Üniversitesi'nde 45 öğrenci gözaltına alındı
Boğaziçi Üniversitesi'nden 45 öğrenci gözaltına alındı. 43 öğrenci geç saatlerde serbest bırakılırken, 2 öğrenci savcılığa sevk edilecek.

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü'nde özel güvenlik görevlileri, öğrencilerin nöbet çadırına el koydu ve 30 öğrencinin gözaltına alındığı bildirildi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu ile başlayan, daha sonra Bulu'nun görevden alınıp yerine Prof. Dr. Naci İnci’nin atanmasıyla devam eden protestolar 292. gününde de devam ediyor.

Güney Kampüs’teki rektörlük binasının önündeki nöbet çadırı, bugün özel güvenlik birimleri tarafından kaldırıldı. Görevliler, öğrencilerin çadır açma girişimini de engelledi.

Boğaziçi Nöbeti isimli Twitter hesabında yer alan videoda bir öğrencinin "Gözaltına alınmak istemiyoruz" demesi üzerine polisin, "Hepiniz gözaltına alinacaksınız. Geliyorsanız teker teker götürelim. Gelmiyorsanız zorla götüreceğiz." dediği görüldü.

Öte yandan, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, gözaltıların ardından kampüse girmek istedi fakat özel güvenlik güçleri tarafından girişi engellendi.

Gözaltıların ardından öğrenciler bir araya gelerek açıklama yaptı. Açıklamayı Şeyma Altındağ okudu. Özel güvenlik ve çevik kuvvet ekiplerinin hiçbir açıklama ve uyarı yapmaksızın öğrencileri darp ve şiddetle gözaltına aldığını belirten  Altındağ, "Berke ve Perit kayyum Naci İncinin hedef göstermesiyle 17 gündür Metris cezaevinde, pek çok arkadaşımız ise şu an gözaltında. Direnişimizi kırmak, mücadelemizi sönümlendirmek üzere bizleri hapseden, gözaltına alan hukukunuzu tanımıyoruz. Baskıyla, şiddetle bizi korkutarak sindiremeyeceğinizi zira taleplerimizin meşru ve itirazlarımızın haklı olduğunu iyi biliyoruz. Mücadelemizi kriminalize etmeye bizleri yalnızlaştırma çalışan Kayyum Naci İnci'nin yalanlarının aksine bir avuç terörist değil, haklarını bilip bunlar için beraber mücadele eden binlerce öğrenciyiz" dedi.

TALEPLER SIRALANDI

Öğrenciler taleplerini şöyle sıraladı:

Tutuklu arkadaşlarımız Berke ve Perit başta olmak üzere tüm sıra arkadaşlarımız serbest bırakılsın.

Naci İnci ve bütün kayyumlar derhal istifa etsin.

Okullarımızı açık hava hapishanesine çeviren polis mevcudiyeti, üniversitelerdeki polis ablukası derhal son bulsun.

DESTEK ÇAĞRISI

Açıklamanın devamında ise kamuoyuna destek çağrısı yapıldı: "Arkadaşlarımızın yanında, kayyumların ve cesaret aldıkları güç buldukları düzenin karşısında olduğumuzu tekrar dile getirmek mücadelemizin sesini daha güçlü haykırmaya devam etmek için tüm Boğaziçi öğrencilerini yarın saat 2'de Kuzey Piramit önüne bekliyoruz. Ve tüm kamuoyunu sesimiz duyurmak üzere desteğe davet ediyoruz"  

Boğaziçi Nöbeti hesabından son paylaşılan bilgiye göre 45 öğrenciden 43'ü serbest bırakıldı, 2 öğrenci ise savcılığa sevkedilmek üzere geceyi nezarette geçirecek.

Öne Çıkanlar