Boğaziçi öğrencilerinin bursunun kesilmesi hakkında 'yürütmeyi durdurma' kararı

Boğaziçi öğrencilerinin bursunun kesilmesi hakkında 'yürütmeyi durdurma' kararı
Boğaziçili öğrencilerin bursu eski yönetmeliğe dayanarak kesildi, mahkeme ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu'nun atanmasını protesto eden öğrencilerden bazılarına, aldıkları burs ve kredilerin kesileceği bildirildi. 

Ancak bursu kesilen bir Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin açtığı dava sonucu, Ankara 6. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Diğer öğrencilerin de aynı yolu izleyerek burs ve kredi haklarını talep etmeleri bekleniyor.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nden (KYK) öğrencilere gönderilen kararda, "anarşi ve terör olaylarına karışan, öğrenim özgürlüğünü ihlal edici davranışlarda bulunan (direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma, slogan atma vs.) öğrencilere burs ve kredi verilmeyeceği" hükmüne yer veriliyor.

Ancak söz konusu madde, 2004'teki yönetmelikte yer almasına rağmen, 2008'de yönetmelikten çıkarıldı. Yürürlükte olan yönetmelikte, öğrencilere iletilen tebligatta yazıldığı gibi bir hüküm yer almıyor.

'BURS, TEMMUZ İTİBARİYLE YENİDEN YATMAYA BAŞLAYACAK'

Bursun kesilmesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı, Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Buğrahan Gönültaş'ın girişimiyle alındı.

6 Ocak'ta ilk eylemlerde gözaltına alınan, ardından serbest bırakılan öğrenci, dava sürecini BBC Türkçe'den Engin Karaman'a anlattı:

"Gözaltına alındım ancak herhangi bir hüküm giymedim. Mayıs başında Ankara'daki evime bir kağıt geldi. 2008'de kaldırılmış bir maddeye göre bursumun kesildiği yazıyordu. 19 Mayıs'ta dava açtık. Bu haftaya kadar oyaladılar, her hafta belgeler istediler. Ancak sonunda yürütmeyi durdurma kararı alındı. Aldığım burs Temmuz itibariyle yeniden yatmaya başlayacak."

Öğrencilere iletilen tebligatta, kredisi kesilen öğrencilerin öğrenim kredisi borçlarını Temmuz 2023'ten itibaren ödemesi gerektiği de belirtiliyor.

Normal şartlarda kredi alan öğrenciler mezun olduktan iki yıl sonra krediyi ödemeye başlıyor. Ancak kredi hakkı elinden alınan öğrencilerin bir kısmı 2023'te, yani öğrencilikleri devam ederken borç ödemekle yükümlü tutulacaklar.

'AİLEMİZİN BİZE POLİSLİK YAPMASINI İSTİYORLAR'

Bursu kesilen öğrenciler, maddi zorluklar yaşadıklarını belirtiyor. Buğrahan, "Amaçları bizi uğraştırmak, yıldırmak. Bu süreçlerle uğraştırmak, bizi ve ailemizi korkutmak... Karar ailemin evine geldi, arkadaşlarımın da öyle. Bir arkadaşımın banka hesabını bloke ettiler."

Bursu kesilen bir diğer öğrenci ise Mehmet. Soyadınının kullanılmasını istemeyen Mehmet, 1 Şubat'ta Boğaziçi Üniversitesi'nde gözaltına alınan 51 kişi arasındaymış. 3 gün gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakılmış.

Bursun devam etmesi için dava açmaya hazırlanan Mehmet, bursların kesilmesine ilişkin kararların, "aileleri de işin içine çekmeyi hedeflediği" görüşünde:

"Maddi yönünün yanı sıra ailenizi olayın içine katıp problem yaratmaya çalışıyorlar. 'Yapma etme, kendini geri planda tut, bak bursunu da kesiyorlar' gibi, ailenizin size polislik yapmasına sebebiyet vermeye çalışıyorlar. Gözaltına alındığımız süreçte de ailelerimizle temasa geçmeye dair denemeler olmuştu, bunun sistematik bir şey olduğunu düşünüyorum."

Öğrenciler, hukuki çabalarına devam edeceklerini vurguluyor. Anayasal haklarını kullandıklarını, herhangi bir ceza da almadıklarını, buna rağmen böyle bir işlem yapıldığını belirtiyorlar.

Öne Çıkanlar