Boğaziçi Üniversitesi'nde kaçak yapı: Ağaçları kesip, beton döktüler

Boğaziçi Üniversitesi'nde kaçak yapı: Ağaçları kesip, beton döktüler
Üniversite yönetimi yenileme adı altında Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nden izin almadan ağaçları kesip, zemine beton döktü.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK- Boğaziçi Ünivesitesi, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nden izin almadan Güney Kampüsü'nde bulunan alanda inşaat çalışmasına başladı.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Tesis İşletmesi (STİ) Müdürlüğüne bağlı Kennedy Lodge bahçesinde inşa edilen yaklaşık yüz metrekarelik alana beton döken üniversite yönetimi bölgede bulunan meyve ağaçları,erguvan ve akasya ağaçlarını da yine izinsiz olarak kesti.

Öğretim görevlilerinin yemek yediği ve çeşitli organizasyonların düzenlediği alanı genişleten üniversite yönetimi, öğrencilerin yaptığı araştırma sonucu söz konusu alan için yaptığı çalışmada Boğaziçi İmar Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü'nden herhangi bir izin almadı.

İZİNSİZ İNŞAAT SADECE İKİ SAAT DURDURULMUŞ

Mayıs ayı başında başlayan inşaatı fark eden öğrenciler, inşaatın durumuna ilişkin 6 Ağustos'ta Boğaziçi İmar Müdürlüğü ile görüştü. Yapılan görüşme sonucu söz konusu alanla ilgili herhangi bir izin alınmadığı öğrenildi. İzin ve ruhsat alınmadan yapılan çalışma için alana zabıtayı yönlendiren İmar Müdürlüğü inşaatın sadece iki saat durmasını sağlayabildi. Zabıtalar bölgeden ayrılır ayrılmaz çalışmalar devam etti.

ÖĞRENCİLER: 'NASILSA BİZ YAPARIZ OLUR' ZİHNİYETİNE KARŞI DURUN

Konuya ilişkin açıklama yapan öğrenciler ise, "Bizler Boğaziçi Üniversitesi'nin öğrencileri olarak, kampüs alanımızın koruma altında tutulması gereken kültürel ve doğal bir miras olduğunu düşünmekteyiz. Her bir ağaç bizim geçmiş nesillerden aldığımız bir emanettir. Bu konudaki hassasiyetimize destek vermenizi, 'nasılsa biz yaparız olur' zihniyetine karşı duruş sergilememize yardımcı olmanızı rica ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Görüştüğümüz bir üniversite öğrencisi ise kendilerine Kennedy Lodge bahçesindeki mutfakta tadilat yapıldığı cevabının verildiğini fakat inşaat yapılan alanın mutfakla herhangi bir ilişkisinin bulunmadığını söyledi. Boğaziçi İmar Müdürlüğü ile görüşmelerinde ise alana dair herhangi bir izin başvurusu yapılmadığını öğrendiklerini ifade etti.

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ ÇALIŞMA YAPILACAĞINI 16 HAZİRAN'DA DUYURMUŞ

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, 16 Haziran'da pandemi nedeniyle işten çıkarılan işçilere ilişkin yaptığı bilgilendirmede inşaatın yapılacağı bilgisine de yer vermiş.

Rektörlükten yapılan açıklamada işletmenin 17 Temmuz'da açılacağı  bilgisinin yanı sıra "Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği biriminin raporlarına göre Kennedy Lodge yemekhanesinin mutfak ve oturma alanlarının çalışma ve kullanım koşulları bakımından güvenli hale getirilmesi gerekmektedir. Üniversitemiz bu birimimizde önemli bir renovasyon çalışması başlatmış olup Ağustos ayında tamamlanacaktır. Bu inşaatın bütçesi devlet tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne verilen yıllık bütçenin ilgili kaleminden kamu ihale kanununa tabi olarak karşılanmakta olup, aynı kalemden inşaat dışı bir harcama yapılması mümkün değildir" ifadelerini kullanmıştı.

Üniversite yönetimi yenileme esnasında, "3 genç meyve ağacı ve bir çalı yerinden çıkarılarak aynı bölgede farklı bir alana dikilmiş, kuruyan bir ağaç da kesilmiştir" ifadelerini kullansa da öğrenciler söz konusu taşınma işleminin yapılmadığını ve daha fazla ağacın kesildiğini belirttiler.

Öne Çıkanlar