Bozuk ürün satmayı reddeden Hakmar işçileri kod 46 ile işten çıkarıldı

Bozuk ürün satmayı reddeden Hakmar işçileri kod 46 ile işten çıkarıldı
Sakarya'da HAKMAR Marketleri çalışanı 3 işçi, son kullanma tarihi geçen ürünleri satmayı reddettikleri için işten atıldı. Mağaza-Market Sendikası, olayı kamuoyuna duyurdu.

Sakarya Erenler’deki Hakmar şubesinde son kullanma tarihi yaklaşan ürünler Bölge Sorumlusu Mehmet Ali Kaya tarafından işçi Şener Demir’e rafa dizdirilmişti. Şener Demir’in Mağaza Market-Sen’e üye olmasının ardından bu olay gerekçe gösterilerek Kod 46 ile işten atılmıştı. Mağaza Market-Sen 5 Haziran Pazar günü Sakarya’da yaptığı basın açıklamasının ardından haksız yere işten atılan iki işçinin daha sendikaya ulaştığını duyurdu. 

Mağaza Market Sendikası, işten çıkarılan sendika üyesi işçiler için eylem yaparak herkesi HAKMAR yönetimine karşı harekete geçmeye çağırdı. İşten çıkarılan çalışanlardan biri de, "Sendikalı olduğumu üst yönetim duydu ve bir şekilde bahane bularak beni işten çıkardılar" ifadelerini kullandı.

Eylemde "Market işçisi köle değildir" sloganı atan işçiler, "Yalnız değiliz, haklarımızı alacağız" dediler.

Sendika tarafından yapılan açıklamaya göre, Sakarya Pamukova’daki Hakmar şubesinde çalışan Mustafa İp son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satmadığı için yine Kod 46 ile işten atılmış, Sakarya Erenler’de ise "sahte dilekçe" ile bir işçi işinden edilmişti. 

Mağaza Market-Sen yayınladığı açıklamada olayı şöyle anlattı:

BOZUK ÜRÜNÜ SATMAYI REDDETTİĞİ İÇİN İŞTEN ATILDI

Pamukova’daki Hakmar şubesinde son kullanma tarihi geçen içecekler, Pazarlama Müdürü Aykut Aydın tarafından fiyat verilip "indirimli sat" diyerek 5 yılı aşkın süredir çalışan Mustafa İp’e gönderildi. Mustafa İp son kullanma tarihi geçen ürünleri satmayı reddetti. Ürünleri imha ettiği görüntüleri Bölge Sorumlusu Ahmet İstengi ve Pazarlama Müdürü Aykut Aydın’a gönderen işçi halk sağlığıyla oynamadığı için "vicdansız" ilan edildi. Kısa süre sonra mağazadaki bir işçinin kasadan yanlış ürünler geçmesinin sorumluluğu mağaza müdürü olan Mustafa İp’e yüklendi ve Kod 46 ile işten atıldı.

'SAHTE DİLEKÇE İLEİLE KOD 29'DAN İŞTEN ATILDI

Mağaza Market-Sen’e ulaşan diğer işçi ise 2018 yılında yine Sakarya Erenler’deki Hakmar şubesinde Kod 29 ile işten atıldı. Cirosu düşük mağazaya bin ton domates gönderen bölge sorumlusu "yarı fiyatına sat" diyerek ürünleri satışa çıkarttı. Çürük domatesleri sattığı öne sürülerek işçi önce istifaya zorlandı. 2 yıllık kıdem tazminatından vazgeçen işçi istifasını verdi. Ancak sorumlular işçinin yazısını ve imzasını taklit ederek "çürük domatesleri ben sattım, suç benim" şeklinde bir dilekçe hazırladı. Bu dilekçeye dayanarak işçi Kod 29 ile işten atıldı.

Mağaza Market-Sen Hakmar’da yapılan usulsüzlüklere karşı tüm halkı #HakmaraGitme diyerek boykota çağırdı.

Sendikanın yayınladığı açıklama şu şekilde;

"Hakmar’da pazarlama müdürleri ve bölge sorumlularının inisiyatifinde ilerleyen bu usulsüzlükler, Hakmar patronlarının sorumluluğundadır. İşçilere zorla bozuk ürün sattırmaya çalışmak hem halk sağlığıyla oynamak hem de kendi suçlarını işçiye yıkmaktır. Başta Sakarya olmak üzere Hakmar şubelerinde süren usulsüzlüklere karşı Mağaza Market-Sen sessiz kalmayacak. Hakmar sorumluları, son kullanma tarihi yaklaşan ve geçen ürünleri sattırmaktan vazgeçecek. Hakmar patronları, işçileri bahanelerle işten atıp sicilini karalamaktan, kıdem tazminatına el koymaktan vazgeçecek.

Bozuk ürün sattıran, suçu işçilere yıkan, işçileri işsiz-ekmeksiz bırakan Hakmar patronlarına karşı herkesi işçilere sahip çıkmaya davet ediyoruz. Hakmar’dan alışveriş yapmamaya çağırıyoruz.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nı tüm Hakmar şubelerini denetlemeye, bozuk ürünler hakkında işlem yapmaya, işçileri değil patronları cezalandırmaya çağırıyoruz.

Çalışma Bakanlığı, tek bir soruşturmaya dahi gerek duyulmadan, delilsiz ve haksız bir şekilde işsiz bırakılan bütün işçilerden sorumludur. Bu sorumluluğunu bakanlığa hatırlatıyoruz. İşten atılan Hakmar işçileri için gerekli soruşturma süreçleri yürütülsün."

Öne Çıkanlar