Bu yıl portakal ve zeytin pahalıya yenilecek

Bu yıl portakal ve zeytin pahalıya yenilecek
Ani hava sıcaklığı değişikliği başta portakal ve zeytin olmak üzere birçok ürüne zarar verdi.

Mayıs ayı içerisinde yaşanan hava olayları ürünlere zarar verdi.

Adana ve Mersin'de yoğun yağış, Eskişehir'de don, Antalya'da çöl sıcağı gibi ani ve mevsim normali olmayan değişimler çiftçileri etkiledi. 46 ilde ekilen ürenler zarar gördü.

Mayıs ayı içinde 46 ilde etkili olan doğal afetler, buğdaydan portakala çok sayıda tarımsal ürünün üretimini olumsuz etkiledi. Özellikle Antalya Kumluca ve Finike ilçelerinde çöl sıcakları etkili olurken, Eskişehir’de ise yaşanan don, tarımsal ürünlere zarar verdi.

Antalya’nın Kumluca ve Finike ilçelerinde 15-20 Mayıs tarihlerinde yaşanan ani sıcaklık yükselmelerinden narenciye ve zeytin bahçelerinin etkilendiğini belirten Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, rekoltede yüzde 50’lik bir düşüş beklendiğini söyledi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, "Hava şartlarının henüz çiçeklenme aşamasında olan ya da meyveye durmuş ağaçları etkilemesi nedeniyle bu yıl portakal ve zeytini biraz pahalı yiyeceğiz" açıklaması yaptı.

Eskişehir'de ise don nedeniyle, verim yarı yarıya düştü. Domates, biber, fasulye, salatalık, kabak, ayçiçeği, pancar ve mısır zarar gördü.

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, "Fidelerde geri dönüş mümkün değil yapılması gereken don olayının Tarım Sigortaları AŞ kapsamına alınmasıdır" dedi.

Öne Çıkanlar