Canan Güllü’den infaz paketine tepki: Siyasi ahlaksızlıktır, fırsatçılıktır

Canan Güllü’den infaz paketine tepki: Siyasi ahlaksızlıktır, fırsatçılıktır
‘Konuştuğumuz her gün bu sayı artıyor. Af çıkacak umuduyla insanlar çocuklarını erken yaşta evlendiriyorlar.’

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, cinsel saldırı suçları ile erken yaşta evliliklerin 3. Yargı Paketine dahil edilmesini "siyasi ahlaksızlık, fırsatçılık" olarak değerlendirdi. 

Artı Gerçek’e açıklama yapan Güllü, erken yaşta evlilikler konusunda 2016 yılında gündeme getirilen düzenleme sırasında Adalet Bakanı’nın "286 kişinin mağduriyetini gidermek adına buradayız" dediğini hatırlattı. Güllü, ancak tepkiler üzerine bu düzenleme yasalaşmayınca nasıl olsa yasa çıkacak umuduyla ve müftülere nikâh yetkisinin verilmesinin de etkisiyle erken yaşta evliliklerin hızla artarak 10 bini bulduğuna dikkat çekti. Güllü, "Konuştuğumuz her gün bu sayı artıyor. Af çıkacak umuduyla insanlar çocuklarını erken yaşta evlendiriyorlar, nasıl olsa bundan yırtarım, diye düşünüyorlar" dedi. Güllü, bu çocukların tecavüz mağduru olduğuna dikkat çekti. 

ADALET BAKANI ‘BIRAKTIĞINIZ YERDE DURUYOR’ DEMİŞTİ

Adalet Bakanı’nın birkaç ay önce kendisine, erken yaşta evlilikler konusunun bırakılan yerde, yani rafta durduğunu söylediğini aktaran Güllü, ancak bugün yeniden karşımıza getirildiğini belirtti. 

‘İKİ TANE TASLAK VAR’

Ancak Canan Güllü, bu tasarının Adalet Bakanlığı tarafından değil AKP grubu tarafından hazırlandığına dikkat çekerek, "İki tane taslak olduğuna inanıyorum. Bir tanesi cinsel istismar, uyuşturucu, kadına şiddetin olmadığı, diğeri de birilerinin yangından mal kaçırırcasına birilerini kurtarma çabası olduğu taslak. Kimdir, tek kişi midir, birkaç kişi midir, niye bu kadar gayret ediliyor, anlayabilmiş değilim" dedi. 

Siyasi partilerin görüşüne sunulan taslağın ikinci paket olduğunu belirten Güllü, sert tepki gösterdi: "Etik olmamıştır, siyasi ahlaksızlıktır, fırsatçılıktır."

‘MAĞDURİYETLER SOSYAL ADALET İLE GİDERİLMELİ’

Erken yaşta evliliklerin doğurduğu mağduriyetlerin bir gerçek olduğunu da sözlerine ekleyen Güllü, şunları söyledi: "Merhamet adaleti adına parlamentoya birçok kadın gitti. Tabi ki mağdurlar, bu gerçeği göz ardı etmeyelim. Ama bu mağduriyet sosyal politikalarla çözülmeli. Bu kadınlara iş, eğitim imkânları tanınmalı. Biz bunun çözümünde, iş ve eğitim konusunda destek olabileceğimizi de söyledik. Sosyal adalet sağlanması yerine erkek vekillerin kapısı çalınarak merhamet adaleti dilenilmeye çalışıldı."

‘SON KARARI AKP DEĞİL CUMHURBAŞKANI VERECEK’

"Bu madde bu taslaktan çıkacak" diyen Güllü, Cumhurbaşkanının sorumluluk almak istemediğini ve ancak 4 partinin hemfikir olması durumunda sorumluluk alacağını söylediğini hatırlattı. 

Güllü, şöyle devam etti: "Sayın cumhurbaşkanına sesleniyorum, onama merci cumhurbaşkanıdır. Uyuşturucu satanlar, cinsel istismarda bulunanlar bu af paketinden çıkarılmalıdır. Bunların yerine gazeteciler, sendikacılar, suçsuz yere yatanlar konulmalıdır. Son kararı AKP vermeyecek, sayın Cumhurbaşkanı verecek. Onay vermemelidir."

Öne Çıkanlar