Çavuşoğlu'nun açıklaması ÖSO kontrolündeki bölgelerde protesto edildi

Çavuşoğlu'nun açıklaması ÖSO kontrolündeki bölgelerde protesto edildi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Suriyeli muhaliflerle rejim arasında bir barış olması gerekiyor" açıklaması ÖSO kontrolündeki bölgelerde protestoya yol açtı

Çavuşoğlu, dün (11 Ağustos) 13. Büyükelçiler Konferansı'nın son gününde kapanış konuşması yaptı, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşeceğine ilişkin iddialara yanıt veren Çavuşoğlu, Rusya'nın Suriye rejimi ile görüşülmesi için Türkiye'ye önerilerde bulunduğunu, kendisinin de Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile ayak üstü görüştüğünü, iki ülkenin istihbarat birimleri arasında kesilen temasın da yeniden başladığını söyledi.

Çavuşoğlu'nun "Muhalif Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak böyle bir durumda buna destek olabileceğimizi de söyledik." sözleri ise Suriye'de Türkiye'nin de desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO- yeni adıyla ise Suriye Milli Ordusu) kontrolündeki bölgelerde protesto edildi. 

EYLEMLERDE TÜRK BAYRAĞI DA YAKILDI

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde ÖSO kontrolündeki Azez, Cerablus, Tel Abyad ve El Bab'da çok sayıda kişinin eylemlere katıldığı görüldü. Azez'deki eylemde Türk bayrağı yakılırken, eyleme katılanlar "Ne uzlaşı ne teslimiyet, rejimi devireceğiz" şeklinde sloganlar attı.

Gazeteci Hasan Sivri, eeylemlerde Mevlüt Çavuşoğlu'na yönelik pankartların da olduğunu aktardı.

Şahinbey Millet Bahçesi önünde de protesto düzenlendiği ve TSK'ya ait araçlara taş atıldığı da görüntüleri yansıdı.

SMO'nun komutanlarından Seyf Ebubekir ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Azez'deki eylemlere tepki göstererek, Türk bayrağı yakan kişilerin cezalandırılacağını söyledi.

"SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI İLE KISA BİR SOHBETİM OLDU"

Çavuşoğlu 13. Büyükelçiler Konferansı'ndaki konuşmasında, Suriye ile istihbaratlar dışında doğrudan diplomatik temasın söz konusu olup olmadığına ilişkin soruya "Şu anda böyle bir temas söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız zaten o soruya cevap verdiler. Sonuçta uzun zamandır zaten (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve Rus yetkililer 'Sizi rejimle görüştürelim'... Esad ile Cumhurbaşkanımızı görüştürmek istediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söylemişlerdi" yanıtını verdi.

Daha önce istihbaratlar arası görüşmelerin olduğunu ancak daha sonra bunda bir kesinti olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Şimdi tekrar başladı. Sonuçta bu istihbaratlar arasındaki görüşmede birçok önemli konular gündeme geliyor. Benim Bağlantısızlar Toplantısı'nda, Belgrad'da ayaküstü diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanı'yla (Faysal Mikdad) da ayaküstü kısa bir sohbetim oldu. O toplantı marjında, yemekten önce. Sonuçta orada da biraz önce söylediğim, bu ülkenin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğunu... Teröristlerin temizlenmesi lazım. Kim olursa olsun, adı ne olursa olsun ama diğer taraftan muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da böyle bir durumda buna destek olabileceğimizi de söyledik."dedi.

YPG'YE SUÇLAMA

Ankara’nın "PKK’nın Suriye kolu" olarak gördüğü YPG’nin amacının Suriye’yi bölmek olduğunu iddia eden Çavuşoğlu, "Suriye'nin bölünmesini engellemek için Suriye'de güçlü bir yönetimin olması lazım, topraklarının her köşesine hakim olabilecek bir irade ancak birlik ve beraberlikle olur. Hep bunu söylüyoruz." dedi.

EYLEMLER SONRASI DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Eylemlerin ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'ten, Suriye'deki çözüm girişimlerine ilişkin açıklamalar geldi.

 Bilgiç, "Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin çözüm bulunması için en fazla çaba sarfeden ülke olduğunu öne süren Bilgiç, Ankara'nın buna güçlü katkı sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Bilgiç "Türkiye sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi'nin kurulmasında öncü rol oynamış, muhalefete ve müzakere heyetine siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir" ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar