Cengiz Holding köylüleri göçe zorluyor

Cengiz Holding köylüleri göçe zorluyor
Mardin Mazıdağı'na fosfat çıkarmak için köylüleri göçe zorlayan Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır Şirketi, 1 milyar dolar bütçe ayırdığı tesislerinin alanını genişletiyor.

HABER MERKEZİ - Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Karataş köyünde, yurttaşların ekip biçtiği arazilerde fosfat çıkarmak isteyen Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır Araştırma Şirketi, 2011'den bu yana halkı göçe zorlayarak elde ettiği toprakları genişletiyor.

CENGİZ HOLDİNG İÇİN KURULAN KARAKOL HALKA KARŞI

Hükümete yakınlığı ile bilinen holdinge bağlı tesis alanının genişletilmesi için köydeki karakolun yeri değiştiriliyor. Daha önce tesisin kenarında bulunan karakol için, köy merkezine yakın büyük bir alan tesis edildi. Yapımı halen süren karakolun finansörünün ise Cengiz Holding olduğu belirtiliyor.

Bu yıl tamamen bitirilmesi planlanan tesisin yetkililer tarafından sık sık, "Eninde sonunda buraları terk edeceksiniz" sözleri ile tehdit edilen köylüler ise topraklarını terk etmemek için direniyor.

MAZIDAĞ BELEDİYESİ KAYYUMU İLE ETİ BAKIR ŞİRKETİ KÖYLÜLERE KARŞI BİRLEŞTİ

Toprağını terk etmemek için mücadele verenler arasında olan 61 yaşındaki Aliye Korkmaz, isyanını "Geçmişimiz bu köyde" sözleriyle dile getiriyor. Mazıdağ Belediyesine atanan kayyum ile tesis sahiplerinin birlikte hareket ettiğini belirten Korkmaz, köylülerin maruz kaldığı tehditleri anlattı:

"Kayyum ‘köyden çıkıp gidin’ diyor. Fabrika sahipleri sürekli tehditler savuruyor. Biz bu köyden asla çıkmayacağız. Köyümüzü fabrikatörlere bırakmayacağız."  

'KÖYÜ DEĞİL TESİSLERİ KORUMAK İÇİN KARAKOL YAPILDI’

47 yaşındaki Sadiye Arat ise, son 3 yıl içerisinde baskıların arttığına işaret etti. "Bu da yetmiyormuş gibi köyün yakınındaki tepeye karakol yapıldı" diyen Arat, karakolun tesisleri korumak amacıyla yapıldığını dile getirdi. Karakolun yeni yapılan yerinde artık hayvanlarını otlatamadıklarını söyleyen Arat, tesislerden köy etrafına boşaltılan atık maddelerine tepki gösterdi. 

'HER TÜRLÜ BASKI, TACİZE RAĞMEN EKMEK KAPIMIZ KÖYÜMÜZÜ TERK ETMEYECEĞİZ'

Toprakları dışında geçim kaynaklarının bulunmadığını dile getiren üniversite öğrencisi Sidar Araç da, köy etrafında tesisler için kazılan çukurlara değindi. Çocukları, çukurlara düşme riskinden dolayı dışarıya çıkaramaz hale geldiklerini ifade eden Araç, "Fabrika çalışmaları esnasında patlatılan dinamitlerin sesinden ve yarattığı sarsıntıdan çocuklar etkileniyor. Biz her türlü baskı ve tacize rağmen asla köyümüzü terk etmeyeceğiz" diye konuştu.

(M.A)

Öne Çıkanlar