19 Aralık Katliamı'nın 18. yılı: İnsanlığa karşı suç işlendi

19 Aralık Katliamı'nın 18. yılı: İnsanlığa karşı suç işlendi
Ümraniye Cezaevi önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları, '19 Aralık Katliamı insanlığa karşı suçtur' dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 19 Aralık 2000 tarihinde cezaevlerine gerçekleştirilen, 30 tutuklunun yaşamını yitirdiği ve 'Hayata dönüş operasyonu' adı verilen baskınların 18'inci yıl dönümünde katliamın gerçekleştiği yerlerden biri olan Ümraniye E Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı.

'CEZAEVLERİ DEĞİL EZAEVLERİ'

'19 Aralık Katliamı'nı unutmadık, unutmayacağız' yazılı pankartın açıldığı açıklamada, İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri konuştu. Yoleri, cezaevlerinin 'ezaevleri'ne dönüştüğünü belirterek, "Hapishanelerin nasıl işkencehaneye dönüştüğünü hepimiz biliyoruz. Buna ilişkin onlarca örnek sayılabilir, onlarca katliam gösterilebiliriz" dedi. Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri hatırlatan Yoleri, "19 Aralık yaşam hakkı başta olmak üzere bütün hakların ihlal edildiği bir olayı bize hatırlatıyor. Bu katliamda da maalesef cezasızlık ve adaletsizlik gerçekleşti. İnsanlığa karşı suçlar cezasız kaldığında bu tür suçların tekrar yaşanmasına sebep olur" ifadelerini kullandı. 

'KADIN TUTSAKLAR DİRİ DİRİ YAKILDI'

Ardından basın metnini İHD Üyesi Ferit Barut okudu. Barut, 4 gün süren operasyon sonucunda 30'u tutuklu, 2'si asker 32 insanın hayattan koparıldığını ve yüzlerce tutuklunun da kalıcı hasarlar oluşacak şekilde yaralandığını dile getirdi. Tutukluların vahşice öldürüldüğünü ve Bayrampaşa Cezaevi'nin C-1 koğuşunda kadın tutukluların diri diri yakıldığını belirten Barut, "Katliamdan sağ kurtulan tutsaklar hücre tipi hapishanelere götürüldüklerinde de ağır işkence ve tecride maruz bırakıldılar. Ardından isyan ve mala zarar verme suçlamasıyla haklarında davalar açıldı. Silahsız, savunmasız tutsakların katledildiği bu saldırıyı devlet yetkilileri sonuna kadar savundu" dedi.

'2017'DE 10 TUTUKLU ÖLDÜ'  

Katliamın failleri ve sorumluları hakkında etkin bir soruşturma yürütülmediğini vurgulayan Barut, "Halen hapishaneler insanlık dışı, onur kırıcı muamelelerin mekanı durumunda ve her geçen gün işkence iddiaları artıyor. İnsan Hakları Derneği'nin tespitine göre ve bilindiği kadarıyla 2017 yılında hapishanelerde 10 ölüm olayı yaşandı, tecrit, izolasyon giderek sertleşti, mektup, telefon dahil dışarıyla temas sağlayacak olanlar başta olmak üzere her tür hak keyfi disiplin cezalarıyla ortadan kaldırılıyor" diye konuştu.

'19 ARALIK İNSANLIĞA KARŞI SUÇTUR'

Barut, egemen zihniyetin, cezaevlerini birer işkence merkezine dönüştürme gayreti içerisinde olduğunu söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti:

"İnsan hakları savunucuları olarak, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine karşı durmaya ve mahpuslarla dayanışmaya devam edeceğiz. Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri etkin bir şekilde soruşturulmalı ve sorumlular yargı önüne çıkarılmalıdır. Mahpusların eğitim ve sağlığa erişimi dahil tüm temel haklarını güvenceye kavuşturacak mevzuat değişiklikleri yapılmalıdır. 19 Aralık Katliamı insanlığa karşı suçtur. Yargılama bu suç kapsamında yapılana, zamanaşımıyla desteklenen cezasızlık son bulana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız."

Eylem, sloganlarla sona erdi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar