CHP’li Emir: Hastalar üzerinde deney mi yapıldı?

CHP’li Emir: Hastalar üzerinde deney mi yapıldı?
CHP Milletvekili Murat Emir tedavi listesinden çıkarılan hidroksiklorokin ilacının hastaları evde tutmak için politik olarak tercih edildiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın Coronavirus tedavisinden çıkardığı hidroksiklorokin (klorokin) ilacının deney amaçlı mı kullanıldığını sordu.

5 ay önce verdiği soru önergesine hala cevap verilmediğini kaydeden Emir, "Klorokin, Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 tedavisinde uygulanmasını durdurduğu ve Amerikan Gıda İlaç Dairesi’nin (FDA) yan etkileri dolayısıyla onayını geri çektiği bir ilaçtır. FDA tarafından yayınlanan klorokin tedavisine yönelik yan etkiler arasında yüzde 28’lik oranla kalbe bağlı komplikasyonlar (kardiyak bulgular) birinci sırada yer alıyor. İlacın kısa sürede işe yaramadığı fark edilirken, kullanan ülkeler de bu ilacın kullanımını terk etti. Dünyada klorokini son 6 ayda kullanan tek ülke ise Türkiye" dedi.

‘HASTALARIN EVDE TUTULMA İSTEĞİ İLE UYGULANMIŞ SİYASAL BİR TERCİHTİ’

Sağlık Bakanlığı’nın tedavi protokolünü bilimsel yöntemlere göre değil politik tercih olarak kullandığını söyleyen Emir, "Klorokin tedavisi, Türkiye’de bugüne kadar yüz binlerce hastaya uygulanırken bazı hastaların taburcu olduktan bir ay sonra bazı kardiyak bulgular ile başvuruda bulundukları da biliniyor. Tüm bu bildirimlerin TİTCK tarafından klorokinin yanı etki bildirimi olarak kayıt altına alınması ve kardiyak bulguların yakından takip edilmesi gerekirdi. Oysa, kişilerin kalp hastalığı olup olmadığına bakılmaksızın ilaç, içerisinde doktor bulunmayan filyasyon ekiplerince hastaların eline tutuşturuldu. Bu, aslında hastaların hastaneye getirilmeme ve evde tutulma isteği ile uygulanmış siyasal bir tercihti. Bakanlık, tedavi protokolünü, bilimsel önceliklere ve dünyadaki bilimsel bulgulara göre değil bir politik tercih olarak kullanıyor. Bunun bir örneği klorokin olduğu gibi diğer örneği de favipiravir" diyen Emir, soru önergesinin devamında şu soruları sordu:

"Hastalar üzerinde deney mi yapılmıştır? Covid-19 hastalarına klorokin ve kolşisin ilaçları uygulanırken hasta grubu özellikleri değerlendirilmiş midir? Erken ve geç dönemde yaşanan komplikasyonlar ile ölüm verileri kayıt altına alınmış mıdır? Klorokin ve kolşisin ilaçları bugüne kadar kaç hasta üzerinde kullanılmıştır, kaç hasta klorokine bağlı kalp rahatsızlığı geçirmiştir? DSÖ ve FDA onayları bulunmamasına karşın hekimlere klorokin kullanmaları yönünde neden baskı yapılmıştır? İlacın belirli miktarlarda tüketimine yönelik bir hedef mi bulunmaktadır? Tedavi algoritmasında kolşisin ve metilprednizolon ilaçlarının kullanımına devam edilmekte midir?"

Öne Çıkanlar