CHP'li Tanal, İkizdere'de iş makinalarının üstüne çıktı; talana karşı suç duyurusunda bulundu

CHP'li Tanal, İkizdere'de iş makinalarının üstüne çıktı; talana karşı suç duyurusunda bulundu
CHP milletvekilleri Mehmet Bekaroğlu ve Mahmut Tanal, İkizdere'de taş ocağına karşı direnişte olan köylüleri ziyaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Mehmet Bekaroğlu ve Mahmut Tanal, Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılmak istenen taş ocağına karşı mücadele veren köylüleri ziyaret etti. CHP milletvekillerinin alana gelmesi sonrası vadideki çalışmalar kısa bir süreliğine durduruldu. Milletvekili Mahmut Tanal ise, vadide bulunan iş makinalarının üzerine çıktı.

‘HAYATİ YAZICI SEN TANRI MISIN?’

Ağaç kıyımına tepki gösteren CHP'li Mehmet Bekaroğlu ise, "Buradaki halkın 2 gündür morali bozuldu. Pandemi var, hiçbir destek gelmiyor. Herkese ceza yazıyorlar ve bu güzelim doğa elimizden gidiyor. Burada akan dereden dün Ordu milletvekilimiz kırmızı benekli alabalık yakaladı. Şuan dere tamamıyla taşla dolmuş durumda. Geçen gün Hayati Yazıcı gelip ’Burayı 10 sene içerisinde eski haline getireceğiz’ demiş. Hayatı Yazıcı sen tanrı mısın? Nasıl eski haline getireceksin. Bir tane ağaç kaç senede yetişiyor?" dedi. Bekaroğlu, "Biz burada işlenen doğa cinayetine karşı çıktık. İnsanlar, tarih buna şahit olsun. Nefes aldığımız sürece karşı çıkmaya devam edeceğiz. Gücümüz bu kadarına yetiyor. Bu vadi buradaki 3 köyün değil. Burası bütün Türkiye’nin. Bu zenginlikler yok ediliyor" diye belirtti. 

SUÇ DUYURUSU

Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan İşkencidere Vadisi’nde Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı direniş sürüyor. Yasağı fırsat bilen şirket tam kapanmanın üçüncü gününde de vadiye girdi. Onlarca ağaç yerinden sökülürken iş makinelerinin tapulu arazilerine girdiğini tespit eden köylüler karakola giderek suç duyurusunda bulundu.

Alana gelen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal sosyal medya hesabından iş makinelerinin bölgeyi talan ettiği anların videosunu paylaşarak, "Anayasa ihlal ediliyor. Orman alanlarının daraltılması, suların yok edilmesi, yaban hayatının yok edilmesi ve çevrenin kirletilmesinden dolayı suç duyurusunda bulunduk. Burada yapılan çalışmalar taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı" dedi.

‘RİO, BERN VE STOCKHOLM SÖZLEŞMELERİNE AYKIRIDIR’

Suç duyurusunda şu ifadeler yer aldı: "Sahadaki kayaların, molozların dereye atılması nedeniyle dere çamur akmakta. Dere geçişleri yok edilmekte, balıkların yaşam alanları sona ermektedir. İkizdere'nin doğal dengesi bu vadide toplanıyor. Bu vadi hoyratça yok edilirse doğal yaşam yok olacak. Anayasanın 56. Maddesi gereği herkes sağlıklı ve dengeli yaşam hakkına sahiptir. Bu hak yok edilmektedir. Burada yapılan çalışmalar taraf olduğumuz Rio, Bern, ve Stockholm sözleşmelerine aykırıdır."

CHP’li Tanal, ormanı yok ettikten sonra onarımının mümkün olmayacağını belirterek, "İdare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararını beklenmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

TANAL, İŞ MAKİNESİNİN ÜZERİNE ÇIKTI

CHP’li Tanal, İkizdere’de çalışmaların hızlandırıldığını bildirdi. Tanal, ‘tam kapanma’yı fırsat bilerek doğa katliamı için harekete geçirilen iş makinesinin üzerine çıktı.

Twitter hesabından o anları paylaşan Tanal, şunları söyledi:

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar