Cizre bulunan AMATEM başka servise dönüştürüldü

Cizre bulunan AMATEM başka servise dönüştürüldü
Cizre Devlet Hastanesi'nde uyuşturucu kullanıcılarının tedavisi için kurulan AMATEM, gerekli uzmanlar olmasına rağmen fizik tedavi ve rehabilitasyon servisine dönüştürüldü.

Şırnak Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürlüğü’nün verilerinde de 2016’dan sonra ciddi bir artış gözlemleniyor. Müdürlüğün verilerine göre, Cizre’de 2021’de 65’i aşkın bağımlı kişi resmi kurumlara başvurdu. Şırnak merkez, Cizre, Silopi ve Uludere ilçelerinde ilk dokuz ayda yapılan operasyonlarda 252 uyuşturucu tedarikçisi ve kullanıcısı gözaltına alındı. Bölgede genellikle sentetik hapların kullanıldığını ve bunların teminin de çok kolay olduğu belirtiliyor.

Uyuşturucu madde kullanımına dair kayıt alıntına alma, mücadele etme mekanizması olmadığı için net sayının tespiti konusunda da sorunlar yaşanıyor. Yetkililer tarafından bağımlılığa dair çözüm olarak sunulan Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) de Şırnak’ta bulunmuyor. 540 bin nüfuslu Şırnak ve ilçelerinde yetişkinler için en yakın AMATEM, 500 kilometre uzaklıkta Antep'te, 18 yaş altı Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) ise 290 kilometre uzaklıkta olan Diyarbakır'da bulunuyor. 

Uyuşturucu kullanımına dair kentte yaşanan sorunlara ilişkin Mezopotamya Ajansı'na bilgi veren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şırnak Kadın Sekreteri Hatun Magi, bağımlılık tedavisi ihtiyacı bulunan hastaların son yıllarda Cizre Devlet Hastanesi’ne yaptığı başvurularda ciddi artış olduğunu söyledi.

'UZMAN KADRO VAR'

Şırnak Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve Cizre Belediyesi’nin tarafından Cizre Devlet Hastanesi'nde bir AMATEM kurulması kararını alındığını ve çalışmalarının 2019'da tamamlandığını belirten Magi, Hizmete hazır hale getirilen tedavi merkezinin resmi ve fiili açılışının yapılmadığını söyledi. 

Magi, yaşanan sürece ilişkin şunları belirtti: "AMATEM'de çalışacak uzman kadro belirlenerek eğitim programı amacıyla il dışına gönderildi ve eğitim programları tamamlanmış kadro göreve hazır olarak hastanede görevlendirildi. Servis açılmadığı için de personeller başka servislerde görevlendirildi. Pandeminin başlamasıyla yani 2020 yılında servis Koronavirüs (Covid-19) hastalarına hizmet vermek üzere kapatıldı. 2021 yılında ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne çevrildi." 

AMATEM'in faaliyete geçmesi halinde uzman kadro eksikliğinin olmadığına dikkati çeken Magi, "Kentte bağımlı hasta sayısı oldukça fazla. AMATEM net olarak burası için bir ihtiyaçtır" diye belirtti.

Öne Çıkanlar