CSO'nun 2021-2022 sezonu Yury Revich konseri ile açıldı

CSO'nun 2021-2022 sezonu Yury Revich konseri ile açıldı
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 2021-2022 sezonunu keman virtüözü Yury Revich konseriyle açtı.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 2021-2022 sezonunu keman virtüözü Yury Revich konseriyle açtı. Orkestra şefliğini Cemi'i Can Deliorman'ın yaptığı konser öncesinde Yury Revich, "Türkiye’de olmak ve buradaki kültürü, müziğin köklü oluşunu hissetmemek mümkün değil. Bunu her an her yerde hissedebiliyorsunuz" dedi.

Konser programında, Rus besteci Nikolay Rimski-Korsakov’un, 'Binbir Gece Masalları'ndan esinlenerek yazmış olduğu senfonik suit Şehrazad ve Yury Revich’in performansıyla Max Bruch’un 1. Keman Konçertosu yer aldı.

Avusturya Ankara Maslahatgüzarı Benedikt Saupe ve Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Aleksandr Sotniçenko konseri izleyenler arasındaydı.

Konser öncesinde ANKA Haber Ajansı'na konuşan 30 yaşındaki Rus asıllı Avusturyalı keman virtüözü Yury Revich, tüm dünyanın geçirdiği pandemi sürecini ve Türkiye'ye dair izlenimlerini şöyle aktardı:

‘PANDEMİ SÜRECİNDE MAALESEF EN FAZLA 3-4 KONSER HAYATA GEÇİREBİLDİM’

"Bildiğiniz üzere bütün dünya kötü bir süreç yaşadı ama her ülkede farklılık gösterdi. Bazı ülkelerde daha iyi iken bazı ülkelerde daha kötü durumlar yaşandı. Bazı ülkeler daha hafif atlatırken bazı ülkeler daha ağır bedeller ödemek durumunda kaldı. Ben de bütün insanlık, bütün sanatçılar gibi bu durumu zorlukla geçirdim. Fakat ben bu süreci lehime kullanarak kendi stüdyomu kurdum, kendi müziğime odaklandım ve bunu olumlu bir şekilde sanatıma yansıtacağım bir artı zaman olarak değerlendirdim. Pandemi sürecinde maalesef en fazla 3-4 konser hayata geçirebildim. Onun haricinde ben de kısıtlamalar sebebiyle evimde olmak durumundaydım.

‘BU SEZONUN İNANILMAZ OLACAĞINA İNANIYORUM’

Bu sezonun inanılmaz olacağına inanıyorum. 2021 yılında her şey daha olumlu bir yola girdi ve bu süreç içinde ben de hem Avrupa’da hem Türkiye’de -Kam Management’e teşekkür ederim- bir sürü konserim olacak, bunun için de çok mutluyum. Bunu sadece müzisyenler için değil, bu sektörden gelir elde eden bütün insanlar için yeni fırsatların, yeni olanakların hayata geçtiğinin ve normal düzene yavaş yavaş geçtiğimizin göstergesi olarak görüyorum.

‘HERKESİN AŞILANMASINI DİLİYORUM’

Ben öncelikle bir bilim insanı ya da bir politika insanı değilim. Ama mantık olarak bu sadece ilaç üreten firmaların para kazanmasıyla ilgili bir durum değil. Onlar bu ilaçları bizim iyiliğimiz ve bizim normale dönebilmemiz için üretiyorlar. Ama ben, ‘O ilaç mı, bu aşı mı’ demekten ziyade aşının herkesin ulaşabileceği kolaylıkta ve ücretsiz olmasını ve herkesin aşılanmasını diliyorum. Ki biz dönmeye çalıştığımız müzik hayatımıza bir an önce kavuşalım ve her şey eskiden olduğu gibi devam edebilsin.

‘TÜRKİYE'DE OLMAK VE BURADAKİ KÜLTÜRÜ, MÜZİĞİN KÖKLÜ OLUŞUNU HİSSETMEMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Burada olmak çok güzel bir şey. Hele böyle bir orkestra ile beraber çalabilmek çok önemli. Çünkü burada işini gerçekten çok seven tutkulu sanatçılar olduğunu provalar esnasında gözlemledim. Böyle bir orkestra ile çalmak çok büyük bir ayrıcalık. Bundan sonra daha çok Türkiye’ye geleceğim için Türk müziği hakkında, Türk bestecileri hakkında ve Türk sanat hayatı hakkında daha çok deneyimim ve bilgim olmaya başlayacak. Türkiye’de olmak ve buradaki kültürü, müziğin köklü oluşunu hissetmemek mümkün değil. Bunu her an her yerde hissedebiliyorsunuz."

‘DÜNYA STANDARTLARININ ÜSTÜNDE BİR KARŞILAMA VE HİZMETE SAHİBİZ BURADA’

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın 3 Aralık 2020 tarihinde açılan yeni yerleşkesine de değinen Revich, şunları söyledi:

"Türk hükümetini gerçekten tebrik ediyorum. Bina inanılmaz, sanki Mars’tan gelmiş bir uzay mekiği gibi. Akustik mükemmel, imkânlar mükemmel, burada bana yardımcı olan personel mükemmel. Yani dünya ayarında değil, dünya standartlarının üstünde bir karşılama ve hizmete sahibiz burada. Burada çalıyor olmak gerçekten muhteşem." (ANKA)

Öne Çıkanlar