Danıştay Amasra’da termik santral projesine durdurma kararı verdi

Danıştay Amasra’da termik santral projesine durdurma kararı verdi
Danıştay 6. Dairesi Amasra’da Hema Termik Santrali, Hema Limanı dolgu alanı ve rıhtımı, kalker ocakları, kül depolama sahası yapılması öngörülen plana yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Zonguldak- Bartın- Karabük Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı ile Bartın’ın Amasra ilçesine termik santralin yapılmasının önünün açıldığını kaydeden Bartın Platformu üyeleri, planın iptali için dava açmıştı.

Danıştay 6. Dairesi, Bakanlığın planda yer alan Hema Termik Santrali, Hema Limanı dolgu alanı ve rıhtımı, kalker ocakları, kül depolama sahası projelerine yürütmeyi durdurma kararı verdi.  Daire kararında Bakanlığın "ülkenin enerji ihtiyacı olduğu" yönündeki savunmasını kabul etmeyerek, planın "uygulanması halinde giderilmesi güç veya imkansız zararların doğmasına yol açacağı" sonucuna vardı.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da Daire’nin verdiği kararı şöyle değerlendirdi: "Amasra ve Bartın için, ülkemiz için sevindirici haber: Danıştay 6. Daire, Amasra’da termik santral yapılması için değiştirilen Çevre Düzeni Planı’na dair Bartın Platformu’nun Yürütmeyi Durdurma talebini kabul etti. Mücadelemiz başarıyla sürüyor."

NE OLMUŞTU?

Hattat Holding tarafından yapılmak istenen Hema Termik Santrali’nin ÇED olumlu raporuna karşı Bartınlılar 7 Kasım’da 2 bin 119 kişi tarafından dava açarak termik santralİn yapımına itiraz etti. Dava açıldıktan bir gün sonra, ‘Zonguldak – Bartın – Karabük’ illerini kapsayan Çevre Düzeni Planı değiştirilerek termik santralin yapımına olanak sağlandı. Bunun üzerine Bartın Platformu yürütmenin durdurulması talebi ile dava açtı. (ANKA)

Öne Çıkanlar