'Hukuk cambazlığı': Danıştay'ın iptal ettiği ilke kararı yerine başka bir karar getirdiler

'Hukuk cambazlığı': Danıştay'ın iptal ettiği ilke kararı yerine başka bir karar getirdiler
Mimarlar: Bu Kaçak Saray’ı kurtarma hamlesidir, yeni hukuk süreci başlatacağız.

ARTI GERÇEK-Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararı ile tarihi sitler, koruma ve kullanma koşullarının yeniden belirlenmesine ilişkin açıklama yaptı.

"Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda Kaçak Saray defalarca kez katmerli kaçak durumuna düşmüştü. Son olarak tarihi alanlarda kamu binası yapılabilmesinin önünü açan 271 sayılı ilke kararı iptal edilmişti" denilen açıklamada, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu ilke kararı ile 271 sayılı ilke kararının iptal edildiğini, yerine getirilen 1700 sayılı karar ile "hukuk cambazlığı" yapıldığı kaydedildi.

‘KAMU VİCDANINDA MEŞRU DEĞİL’

"1700 sayılı karara göre tarihi alanlarda resmi yapı yapımı için bölge kurulları karar verecek. Bu karar Kaçak Saray’ı yasallaştırma hamlesidir" diyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kamu vicdanında meşru olmadığını ifade etti.

"Kaçak Saray’ı duble kaçak yapan 271 sayılı ilke kararı Danıştay tarafından iptal edilince, saraya kılıf için 271 sayılı ilke kararı iptal edildi ve yerine 1700 sayılı karar geldi" ifadelerini kullanan Candan, yeni bir yargı süreci başlatılacaklarını belirterek şunları söyledi:

‘KRAL ÇIPLAK’

"Ne yaparlarsa yapsınlar mücadeleyi bırakmayacağız. Atatürk Orman Çiftliği’nden vazgeçmeyeceğiz. Saray kaçak, kral çıplaktır, yeni bir yargı süreci başlatıyoruz. Atatürk’ün halkına şartlı bağışla emanet ettiği Atatürk Orman Çiftliği’nden vazgeçmiyoruz.

‘HUKUKUN ARKASINDAN DOLANDILAR’

271 Sayılı İlke Kararı’nın iptali ile Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine hukuka aykırı şekilde yapılan Kaçak Saray’ın katmerli kaçak haline geldiği ortaya konulmuştu. Yargı tarafından alınan Kaçak Saray’ın hukuka aykırı olduğu bir kez daha gözler önüne serilmişti. Şimdi hukuku arkadan dolanmak için yeni karar getirdiler."

‘DAVA AÇACAĞIZ’

"Mimarlar Odası olarak bu ilke kararına da dava açacağız. Atatürk Orman Çiftliği alanları Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine uygun hale getirilmelidir ve Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’ne taşınmalı. AOÇ’nin bağrından başta Kaçak Saray olmak üzere tüm hançerler çıkarılıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz."

Öne Çıkanlar