Demiryollarının sadece yüzde 53’ünde sinyalizasyon var

Demiryollarının sadece yüzde 53’ünde sinyalizasyon var
Sinyalizasyonsuz tren yolu hatları ölümlü kazalara davetiye çıkarıyor. Ankara’daki hızlı tren kazasında 9 kişi yaşamını yitirmiş, 47 kişi yaralanmıştı.

ARTI GERÇEK- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2021 yılında 1030 kilometrelik demiryolu hattında sinyalizasyon sisteminin devreye alınmasının planlandığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlana Bakan Karaismailoğlu, son yıllarda sinyalli hat yapım çalışmalarına hız verdiklerini belirtti.

Sinyalli hat uzunluğunun 6 bin 828 kilometreye ulaştığı bilgisini veren Karaismailoğlu, bu uzunluğun toplam hat uzunluğunun yüzde 53’üne tekabül ettiğini bildirdi.

BU YIL 1030 KM’YE SİNYALİZASYON KURULMASI PLANLANIYOR

Bakan Karaismailoğlu, "1.394 km’lik hatta sinyalizasyon yapım çalışmaları, 2.729 km’lik kesimde ise proje ve ihale hazırlık çalışmaları devam etmektedir. 2021 yılında ise toplam 1030 km’lik hatta sinyalizasyonun devreye alınması planlanmaktadır" dedi.

2016 yılından bugüne kadar tüm ana hat kesimlerinin milli sinyal sistemi ile projelendirilerek ihale edildiğini açıklayan Bakan Karaismailoğlu, "Halen yaklaşık 750 km’lik hatta milli sinyalizasyon sistemi yapım çalışmaları sürdürülmektedir. Buna ek olarak yaklaşık 1.000 km ana hat kesimlerinin projelendirilmesi milli sinyal sistemine göre yapılmaktadır" açıklamasında bulundu.

GÜRER YENİMAHALLE KAZASINI HATIRLATTI

Karaismailoğlu’nun yanıtını değerlendiren CHP’li Gürer, 2018 yılında Ankara'nın Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz İstasyonu'nda, başkentten Konya'ya giden yüksek hızlı bir trenle aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz trenin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 9 kişinin yaşamını yitirdiğini, 47 kişinin de yaralandığını hatırlatarak, hattın sinyalizasyon sistemi olmadan ulaşıma açılması nedeniyle kazanın meydana geldiğini belirtti.

Gürer, şöyle devam etti: "Şayet sinyalizasyon sistemi kazadan önce yapılmış olsaydı belki de o kazada hayatını kaybeden 9 kişi bugün yaşıyor olacaktı. Ulaştırma Bakanlığı, facia yaşandıktan sonra harekete geçti, Sayın Bakan’a sorum şu; biraz geç kalmadınız mı?"

Öne Çıkanlar