Demokrat Çağdaş Eczacılar: Alım gücü azalan vatandaşın bu kararname ile bütçesi bir darbe daha alacaktır

Demokrat Çağdaş Eczacılar: Alım gücü azalan vatandaşın bu kararname ile bütçesi bir darbe daha alacaktır
'Mutlaka hekim önerisi ve eczacı danışmanlığında kullanılması gereken ilaçların bu şekilde kontrolsüz kullanıma terk edilmesi toplum sağlığını tehdit etmektedir.'

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Demokrat Çağdaş Eczacılar, Resmi Gazetede yayınlanan 31592 Nolu Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyon Kararnamesini Kadıköy'de protesto etti.

Demokrat Çağdaş Eczacılar Derneği, 8 Eylül 2021 tarihli 31592 sayılı Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Kararnamesi ile özellikle yaygın kullanılan ağrı kesici ve kas gevşetici kremler, ağız ve boğaz spreyleri, bebeklerde diş çıkarırken kullanılan ağrıyı gideren jellerim Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme listesinden çıkarılmasını protesto etti.

Kadıköy'de açıklama yapan Demokrat Çağdaş Eczacılar Başkan Adayı Ecz. İmam Hüseyin Çelik, pandemi sürecinde halkın ilk başvurduğu sağlık kurumunun eczaneler olduğunu söyleyerek, "Pandemi başlarında eczacılar ücretsiz maske dağıtımında hiçbir karşılık beklemeden görev almıştır. Bir yandan da büyük bir özveriyle eczacılık hizmetini aksatmadan sürdürmüştür. Ülkemizde yaşanan deprem, sel, yangın gibi afet ve felaketlerde de eczacılar çok hızlı bir şekilde organize olup etkilenen bölgelerde oluşan ilaç ihtiyacını gönüllü olarak karşılamışlardır" ifadelerini kullandı.

'VATANDAŞIN BÜTÇESİNE BİR DARBE DAHA'

8 Eylül 2021 tarihli 31592 sayılı Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Kararnamesi ile özellikle yaygın kullanılan ağrı kesici, kas gevşetici kremler, ağız ve boğaz spreyleri, bebeklerde diş çıkarırken kullanılan ağrıyı gideren jeller Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme listesinden 15 Ekim 2021 tarihi itibariyle çıkarıldığını vurgulayan Eczacı Çelik, "Bu kararname ile vatandaşın ilaca adil, ucuz ve kolay erişebilme hakkı elinden alınmaktadır. Ayrıca yine bu kararname ile eşdeğer bandında yapılan düzenleme sonucunda hastadan alınan fiyat farkları ciddi oranda artacaktır. Ekonomik krizle birlikte pandemi sürecinde alım gücü azalan vatandaşın bu kararname ile bütçesi bir darbe daha alacaktır. Yıllarca Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödeyen vatandaş, yaygın kullanılan bu ilaçları kendi cebinden ödeyerek almak zorunda kalacaktır. Bu kararnamenin kamu tasarrufuna katkısı olmayacağı daha önceki örneklerde defalarca görülmüştür. Bu durum sosyal devlet anlayışına ters olup, kamu sağlığı açısından da kabul edilebilir değildir" dedi.

'CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇACAK'

"Öngördüğümüz tehlikelerden biri de etken madde içeren ve uygun dozda kullanılmadığında ciddi sağlık sorununa yol açacak bu ilaçların ruhsatlandırılmasının Sağlık Bakanlığı’ndan alınıp Tarım ve Orman Bakanlığı’na verilmesidir" diyen Çelik, daha öncede örneklerini ruhsat izni Tarım ve Orman Bakanlığı’na verilen bu ilaçların önce eczanelerde raf yerleri değiştirildiğini daha sonra da eczane dışında, zincir marketlerde ve internet ortamında satışlarının yolu açıldığını söyledi.

'BU KARAR NAME KAMU İÇİN TASARRUF SAĞLAMAMIŞTIR'

Çelik, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Mutlaka hekim önerisi ve eczacı danışmanlığında kullanılması gereken ilaçların bu şekilde kontrolsüz kullanıma terk edilmesi toplum sağlığını tehdit etmektedir.

Bu kararname kamu için de tasarruf sağlamayacaktır, aksine kamuya ek tedavi yükü getirecektir. Yine bu kararname ile hastanın ilaca güvenli, adil ve ucuz olarak ulaşımında danışmanlık yapan eczacının aradan çıkarılmasının ilk adımları atılmaktadır. Bu kararname öncesinde yürütülen politikalarla öncelikle eczacılık fakültesi enflasyonu oluşturulmuş daha sonra buradan mevcut ihtiyaçtan fazla eczacı mezun edilmiştir. Mezun olan bu eczacılar gelecek kaygısı taşır hale getirilmişlerdir. Çaresiz kalan yeni mezun ve yardımcı eczacılara iş bulma ve iş kurma umudu kaybettirilmiştir. Bu kararname bu politikaların devamı niteliğindedir. Bu politikalardan vazgeçilmedikçe bu kararname son olmayacaktır, devamı da gelecektir.Halkın faydasına olmayan, kamunun faydasına olmayan, eczacının faydasına olmayan bu kararname ivedilikle geri çekilmelidir! Bu bağlamda yürütülen tüm diğer politikalar gözden geçirilmelidir!"

Öne Çıkanlar