DİAYDER: Dava değil, komplo

DİAYDER: Dava değil, komplo
İBB'ye yönelik teftişle hedef gösterilen DİAYDER, komplo kurulduğunu açıkladı: "Süleyman Soylu, ‘Allah bize yaptırıyor’ diyor. Allah haksızlığı kabul etmez."

Üyelerinin tutuklanması, hedef alınmasına tepki gösteren DİAYDER, yaşananların dava değil bir komplo olduğunu söyledi. 

Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) tutuklu ve tutuksuz bulanan üyelerine ilişkin hazırlanan iddianame ve suçlamalara ilişkin, dernek binalarında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya yargılanan dernek üyelerinin avukatları da katıldı. DİAYDER üyesi Yusuf İnan, "Akıllarını mantıklarını kaybetmiş bir şekilde saldırıyorlar. Din alimlerinin tüzüğü var. Onun dışına çıkmadık. Yasal siyasal çerçevede hareket ediyoruz. Bu kirli emelleriyle bizi vazgeçiremezler. Bu dava hak davasıdır. Onlar Süleyman Soylu, ‘Allah bize yaptırıyor’ diyor. Allah haksızlığı kabul etmez. Dini vecibelere göre hareket ediyoruz. Mezheplerini gereğini söylüyoruz. 6 milyondan fazla şafi mezhebine tabi insan var. Biz de sadece 5 kadro var. 3 arkadaşımız tutuklandı" dedi.

'DAİŞ'TEN DAHA BETER BUNLAR'

İktidarın her alanda iflas ettiğini söyleyen İnan, bundan dolayı kendilerini hedef haline getirdiklerine dikkat çekti. İnan, "Bizim siyasetle alakamız yok. Kim hakkı söylerse onunlayız. O kiralık basın kalemlerini vicdanlarını satmışlar. Bize saldırıyorlar. Hakkımızı savunacağız. Ahirete bırakmayacağız. Bu kadar vicdansızlık olmaz. Araştırsınlar. Bizim bir üyemiz suçluysa çıkarsınlar. Gerçek teröristler bize saldıranlardır. DAİŞ’ten daha beter bunlar. Derinden bizi yaraladılar. Araştırsınlar bir şey bulursa başımızı eğeriz. Bir ağacın dalını bile kırmadık. Dünya firavun Nemrud’a kalmadı. Dünyada güvendikleri hocaları getirsinler haklı mıyız değil miyiz tartışalım" şeklide konuştu. 

‘YARGI ÜZERİNDE BASKI VAR’

Derneğin avukatı Fırat Epözdemir, "DİYADER üzerinden yapılan saldırıları hayretler içinde izledik. Bu yapılan saldırılara ve açıklamalara karşı hukuki süreci başlatacağız. Bu durumu hukuken doğru bulmuyoruz. Siyasal iktidar olumsuz açıklamalar yapıyor. Gizli bir dosya var ortada ve bununla ilgili açıklamalar yapılıyor, bu açıklamalarla yargı üzerinde bir baskı amaçlanıyor. Bu yargılama sağlıklı bir şekilde yürüyemeyecek. Bu açıklamalara ve buna destek çıkanlara gereken hukuki işlemleri yapacağız" diye belirtti.

‘SİYASİ EMELLERE ALET EDİLİYOR’

Dosyaları incelemeye başladıklarını aktaran Epözdemir, iddianamenin dayanaklarından birinin ikisi gizli biri açık olmak üzere "tanık" beyanları ve tapelere dayandırıldığını söyledi. Epözdemir, "Yine telefon görüşmelerin de hiçbir illegal örgüt ile bağlılıkları olduğuna dair bir delil bulunmamaktadır. Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt faaliyet yürüttükleri iddia ediyorlar. Bu yapılan operasyon siyasi emellere alet ediyorlar. Bizim dikkatimizi çeken hususlar var. İddianamede İstanbul Belediyesi’ne gassal olarak alınan dernek yöneticileri var. Belediyeye çalışanların ücretlerini derneğe verdiklerini ve örgüte verildiği söyleniyor. Bu iddiayı gizli tanığa dayandırılıyor. DiAYDER, kendi üyelerinin ücretleriyle geçinen bir dernektir. Üyelerin bunlar yardım etmesi kadar doğal bir şey yoktur" diye vurguladı.

'20 ARALIK'TA BÖYLE BİR İDDİA YOKKEN, NEDEN SON İDDİANAMEDE VAR'

İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2020 yılında dernek üyeleri ile ilgili kabul edilen başka bir iddianamede hiçbir şekilde örgüte para gönderildiğine dair bir delil olmadığına işaret eden Epözdemir,  "Dinlenen tapeler de 20 Aralık’tan öncedir. 20 Aralık’ta böyle bir iddia yokken, neden son iddianamede var. Bu durum bile açık bir şekilde bir komplo olduğu ortaya atıldığı bellidir. Diyanete bağlı imamlar siyasi vaaz vermektedir. Müvekkillerimin verdiği vaazların dini dayanakları vardır. Asla siyasi yaklaşmadılar. Her platformda imamlarımız hazırdır. Müvekkillerimiz bir takım TV’lere beyanlar da bulunduğu iddia ediliyor. Bu anayasada fikir beyan etmek başka bir şey değildir" diye belirtti.

KÜRTÇE’YE DÜŞMANLIK

Epözdemir, iddianameye bakılınca Kürtçeye dönük bir düşmanlık olduğunu belirterek, "Hiçbir hukukçu bu dosyadan örgüt üyeliği çıkaramaz. 3 tane tanığın ifadesinde müvekkillerimin hiçbirinin ismi söylenmemiş. Tapelerde de söylenmemiş. Bu dosyanın gündemde tutulmasını asla kabul etmiyoruz. Siyasi emellere alet edilmesini kabul etmiyoruz. Hukuken de savunmaları yapacağız. Bu dosyadan çıkacak tek bir karar vardır, o da beraat kararıdır. Adil yargılamaları engellenmiştir. Umut ediyoruz ki mahkeme bunu yapar. En az bir nebzede olsa adalete güvenimiz oluşur" şeklinde konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar