DİSK'ten 'Geçinemiyoruz' eylemi: Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir

DİSK'ten 'Geçinemiyoruz' eylemi: Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir
DİSK, TL’nin değersizleştirilmesiyle yaşanan kayıplara ve yoksullaşmaya karşı bugün işyerlerinde bildiri okuyacak, yarın kitlesel basın açıklamaları düzenleyecek.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaptığı yazılı açıklama ile ekonomik krizin ve pandeminin ağır yükü altında kalmamak için iktidarı önlem almaya çağırdı. "Artık yeter, geçinmek istiyoruz" başlığı altında yaptığı açıklamada, "İşsizlik, pahalılık, zamlar, faturalar belimizi büküyor" diyen Çerkezoğlu, yarın (25 Kasım) DİSK'in örgütlü olduğu tüm illerde ve bölgelerde kitlesel basın açıklamaları yapacaklarını duyurdu.

Çerkezoğlu, "Milyonlarca işçi adına, emekçi adına, emekli adına, geçinemeyenler, barınamayanlar, iş bulamayanlar adına haykırıyoruz. 1 Ekim'den beri geçinmemiz için alınması gereken önlemleri iş yeri iş yeri, meydan meydan anlatıyoruz. Tüm bu çağrılarımıza ve somut taleplerimize yanıt verilmedi" ifadelerine yer verdi.

‘BU ÜLKE, BU HALK, BU ÜLKENİN İŞÇİ SINIFI SATILIK DEĞİLDİR’

Türkiye’de yaşanan döviz krizi ile geçinmenin de imkânsız hale geldiğini kaydeden Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

"Ülkeyi yönetenler 'dövizden size ne' diyorlar. Biz Türk Lirası kazanıyoruz, ancak döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Ayrıcalıklı 3-5 müteahhit şirketiniz gibi döviz üzerinden geçiş garantili ihalelerle yaşamıyoruz. Asgari ücretin Avrupa'da en düşük olduğu ikinci ülke, Arnavutluk'tan sonra Türkiye idi. Ama ekonominin kitabını yazanlar bu unvanı da kimseye kaptırmadılar. TL'nin hızla değer kaybetmesi ile Avrupa'nın en düşük asgari ücreti bugün artık Türkiye'de. 'Türk Lirası değer kaybedince ücretler azalacak, rekabet gücümüz artacak, yabancı sermaye Türkiye'ye akacak' diyorlar. Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir. Uluslararası pazarlarda kelepire satılığa çıkarılacak şahsa ait bir mal değildir."

‘DEĞERSİZLEŞTİRİLMESİ POLİTİKASINDAN DERHAL VAZGEÇİLMELİDİR’

Çerkezoğlu, bugün iktidarı uyarmanın görevleri olduğunu ifade ederek, acilen yapılması gereken tedbirler olarak şu maddeleri açıkladı:

• TL'nin ve emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmelidir.
• TL'nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar asgari ücret artışıyla telafi edilmeli, bu artışta işçiler büyümeden de pay almalıdır.
• Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalıdır.
• İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır.

DİSK'in örgütlü olduğu tüm illerde ve bölgelerde yarın (25 Kasım) kitlesel basın açıklamaları yapacaklarını duyuran Çerkezoğlu, ayrıca, diğer işçi konfederasyonları Türk-İş, Hak-İş başta olmak üzere tüm emek ve demokrasi güçlerini ortak mücadeleye çağırdı. Çerkezoğlu, "Yoksulluğa ve emeğimizin ucuzlatılmasına teslim olmayalım, kara kışı işçi baharına çevirelim: Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar